Korting aangeboden vóór inzet incasso in 2022

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het bestand van de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) is onvoldoende opgeschoond en daarom wordt daar volgend jaar extra aandacht aan besteed.

F00SSC gaat bestand opschonenOp basis daarvan zullen studenten en ex-studenten die nog een studieschuld hebben actief benaderd worden door een deurwaarder en incassobureau. Daarom is gisteren in een persconferentie aangeboden dat studenten met studieschulden nu, dit jaar nog, gebruik kunnen maken van kortingsregelingen. De campagne is genaamd ‘Duna mi dos’. Het gaat om circa 4.000 studenten die hiervoor in aanmerking komen. Studenten die in één keer hun studieschuld kunnen terugbetalen krijgen 35 procent korting. Voor diegenen die een betalingsregeling treffen geldt een korting van 20 procent. SSC-directeur Sidney ‘Bicho’ Justiana legt uit: ,,Voor SSC is het belangrijker dat we studenten met deze campagne stimuleren om zo toch nog verzekerd de zijn van inkomsten. Anders krijgen we helemaal niets. Wij hebben het geld weer nodig om nieuwe beurzen uit te schrijven. Het gaat voornamelijk om terugbetaling van het extraatje van 65 euro per maand gedurende de hele studie, de eenmalige uitrustingskosten en de lening die soms verstrekt wordt voor het aanschaffen van studiespullen. Het reisticket is overigens een gift. Dit geld komt bovenop de Nederlandse DUO-lening. De terugbetaling is nodig want SSC is in de afgelopen jaren voor 6 miljoen gulden gekort op de begroting. We krijgen elk jaar 6 à 8 miljoen gulden terugbetaald aan uitstaande studieschulden. Met de nieuwe regeling hopen we dat dit veel meer wordt.”
De directeur legt uit dat SSC nu dertig jaar bestaat en een totaalbestand heeft van 12.000 (ex-)studenten. ,,Sommigen zijn al overleden”, zo constateert Justiana. Het is volgens hem een heel uitzoekwerk geweest toen in 2015 een nieuw automatiseringssysteem werd geïntroduceerd. ,,Het heeft vier jaar geduurd voordat alle gegevens van vóór 2015 goed in het systeem stonden”, zo voegt hij eraan toe. Het gaat om zicht op de leningen zoals die in de loop der tijd bestonden en veranderd zijn, de schulden die onafgelost zijn gebleven, de verjaringstermijnen, het wel of niet gestuit zijn van ex-studenten met een schuld, of er een draagkrachtmeting is gedaan, of de studie wel of niet is afgerond en of de ex-student werk heeft of niet.
Nu SSC dit alles beter op een rijtje heeft, kunnen de ex-studenten met studieschulden actiever benaderd worden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.