‘Dochter heeft niets van doen met BearingPoint-contract’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Oud-minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha (MAN), reageert woedend op de uitspraken en suggestie van de zittende minister, Javier Silvania (MFK), dat Gijsbertha’s dochter destijds betrokken was bij en dus medeverantwoordelijk is voor het debacle rond BearingPoint als leverancier van de software en het IT-systeem van de Curaçaose Belastingdienst.

SilvaniaVanessa Gijsbertha was de afgelopen jaren werkzaam bij het kabinet van de minister van Financiën toen haar vader bewindsman was. Medio juni dit jaar nam de huidige regering-Pisas het roer over.
Silvania is deze week een persoonlijke kruistocht begonnen tegen alles wat volgens hem mis is met en bij de automatisering van de Belastingdienst. Daarbij schuwt hij geen middel, zoals het toelaten van een camera en tv-verslaggever bij een interne bijeenkomst van hem met de Inspecteur der Belastingen en BearingPoint. Hierover deed het Antilliaans Dagblad gisteren verslag. ,,Shame on you,” zei Silvania in deze meeting, richting Inspecteur Jamila Isenia alsmede medewerkers en directie van het advieskantoor. Hen is een ultimatum gesteld het voor jaareinde in orde te hebben.
In een interview met TV Direct donderdag ging de Financiënminister dieper in op de kwestie rond BearingPoint en stelde dat dochter van zijn voorganger, Vanessa Gijsbertha, hierbij een bijzondere rol zou hebben gespeeld. Ten eerste heeft zij in het verleden bij BearingPoint gewerkt en daarnaast zou zij als lid van het team van medewerkers van het kabinet van minister Gijsbertha nauwe betrokkenheid hebben gehad met het dossier-BearingPoint.
In antwoord hierop reageert de voormalige MAN-bewindsman furieus. Zijn dochter heeft vanuit haar werk voor zijn kabinet ‘nimmer iets te maken gehad’ met het particuliere adviesbureau, maar ook - aldus haar vader - was Vanessa Gijsbertha allang niet meer in dienst van BearingPoint toen het contract voor de levering van software voor de Belastingdienst tot stand kwam. Valse beschuldigingen dus van Silvania, aldus Kenneth Gijsbertha.
Hij wijst er verder met klem op dat toentertijd een speciale commissie was ingesteld en belast met de selectie van de leverancier van het IT-pakket ten behoeve van de Curaçaose fiscus. Met die werving en selectie had zijn dochter niets van doen en, zo stelt de oud-minister, het is allemaal op deugdelijke wijze verlopen.
Silvania zet grote vraagtekens bij de 20 miljoen gulden die gedurende enkele jaren aan BearingPoint is uitbetaald voor een product dat in zijn ogen niet voldoet. Slechts een deel van de aangiftes inkomstenbelasting kunnen digitaal door het geleverde systeem worden verwerkt, terwijl het overgrote deel nog altijd handmatig moet worden afgehandeld. Onacceptabel, meent hij.
Elke keer als de IT-specialist moet worden ingeroepen omdat de software of het systeem niet functioneert zoals gewenst en/of aangepast dient te worden, kost dat bovendien weer extra omdat BearingPoint alle werkzaamheden - ook al doet het geleverde pakket niet wat het behoort te doen - aanvullend in rekening brengt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.