Huisartsenvereniging waarschuwt voor risico’s Ivermectine

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Gezondheidsminister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) heeft onder Curaçaose medici voor consternatie gezorgd omdat zij in een tv-interview stelt niet negatief te staan tegenover het anti-parasitair medicijn Ivermectine in de strijd tegen Covid-19.

F01Beroering Pieters JangaOok geeft zij anti-vaxxers het advies om er een gezonde levensstijl op na te houden in plaats van nadrukkelijk voor vaccinatie te pleiten, waarop het officiële regeringsbeleid al tijden en met hoge kosten is gebaseerd.
Er heerst onder medisch specialisten, huisartsen en andere medische deskundigen bezorgdheid over het medicijn Ivermectine, waarover de huisartsenvereniging CHV vorige week maandag al, nog vóór de uitzending met de minister, een bericht deed uitgaan naar de leden. Het Antilliaans Dagblad heeft het memo.
,,Naar de mening van het CHV-bestuur bestaat op basis van literatuur onvoldoende en/of geen wetenschappelijk bewijs dat Ivermectine noch de symptomen het aantal opnamedagen of de mortaliteit van Covid-19 vermindert. Ivermectine kan zelfs schadelijk zijn voor bepaalde personen.” Collega-huisartsen wordt aangeraden dit medicijn dan ook niet voor behandeling of preventie van Covid-19 voor te schrijven.
Pietersz-Janga, zelf jarenlang huisarts, zegt in een uitzending van TVDirect: ,,Eet gezond, slaap voldoende, gebruik geen alcohol en zorg ervoor dat je genoeg vitamines tot je neemt. Vooral vitamine C, D3, zink, calcium en magnesium helpen het lichaam, zodat het virus niet snel kan toeslaan.” Ook adviseert zij: ,,Drink zoveel mogelijk kleine slokjes van dranken zonder ijs. Als huisarts heb ik veel met natuurlijke medicijnen gewerkt, onze bevolking houdt van het gebruik van medicinale planten (‘yerba’). Voor Covid-19 raad ik aan om limoen te drinken en ook knoflook en gember tot zich te nemen, alles wat een ontgiftende werking heeft (‘detox’).”
Over het middel Ivermectine legt zij uit dat er grote bijwerkingen waren bij mensen die een te hoge dosering kregen. ,,Gedurende het afgelopen jaar is onderzoek gedaan en aangetoond dat het gebruik in zekere hoeveelheden milligram goede resultaten heeft bij mensen met Covid-19. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit ook verschillende resultaten komen; van goed voor Covid-19 tot de waarschuwing het niet te gebruiken. Er is wereldwijd onzekerheid over. Er zijn landen die het gebruiken en die bereiken er goede resultaten mee.”
In de persconferentie van donderdag pleitten zowel epidemioloog Izzy Gerstenbluth als premier Gilmar Pisas, partijleider van Pietersz-Janga, nog nadrukkelijk vóór vaccinatie. Pisas gaf aan dat Ivermectine meer gebruikt wordt bij dieren en Gerstenbluth dat de coronadoden die nu te betreuren zijn allemaal personen zijn die niet-gevaccineerd zijn. En ten aanzien van mogelijke medicijnen die het coronavirus kunnen bestrijden voerde de epidemioloog aan: ,,Waarom zou een regering, als er goede medicijnen zijn, deze niet promoten?” Daarnaast gaf hij aan dat ondertussen over het vaccin veel onderzoeksgegevens bekend zijn en dat de veiligheid en werking ervan zijn aangetoond. Tegen diegenen die het vaccin niet nemen omdat zij beweren niet te weten wat er in het lichaam gespoten wordt, stelt hij nog de wedervraag: ,,Weet jij wat er precies in de hamburger of het stuk kip van een fastfood restaurant zit?”
Desgevraagd wil Pisas niet reageren op de uitlatingen en de consternatie. Hij verwijst voor commentaar naar haarzelf. Het feit dat het hier gaat om de minister die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg van Curaçao, maakt de situatie des te gevoeliger. Artsen en specialisten uit alle lagen van de medische wereld op het eiland hebben hier met ontsteltenis kennis van genomen.

Doodsbedreiging van anti-vaxxer

Zowel Izzy Gerstenbluth als premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK), voormalig minister-president Eugene Rhuggenaath, Ashley Duits en Jerry Semper hebben aangifte gedaan bij de politie wegens een doodsbedreiging geuit door een anti-vaxxer. In een voice-bericht dat rondgaat wordt door een man in nogal lelijke bewoordingen gezegd dat ‘Izzy aan de basis ligt van alle coronadoden op Curaçao’. Hij stelt ook dat het de top van het crisisteam is dat zelf het medicijn Ivermectine en Hydroxychloroquine hebben gebruikt om zich te beschermen en leugens vertelt aan het volk om zich te vaccineren. ,,Nu zeggen ze dat die medicijnen voor beesten is. Die man moet dood”, zo klinkt het. In een tweede fragment noemt hij naast Gerstenbluth, ook Rhuggenaath, Jerry Semper, Ashley Duits en ‘de minister-president van Bándabou’, doelend op Pisas.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.