DMO-SKO: Met parkeerinkomsten binnenstad upgraden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Wie de openbare aanbesteding van het parkeerbeheer in de binnenstad gewonnen heeft wordt deze week bekend. Dat laat de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK), tegenover deze krant weten.

F03 Parkeerbeheer bijna bekend 3Wilde hij aanvankelijk wat meer tijd krijgen om de aanbestedingen in te zien, nu zegt hij blij te zijn van de commissie die zich erover buigt geen stukken ontvangen te hebben. ,,Er is een enorme lobby geweest door vooral twee van de drie deelnemende partijen die hebben geprobeerd mij te overtuigen. Achteraf ben ik dankbaar dat ik onwetend ben gebleven, zodat het proces zo objectief mogelijk heeft kunnen plaatsvinden”, verklaart Cooper zich nader. Hij heeft vernomen dat de commissie een winnaar heeft en dat dit deze week aan hem bekend zal worden gemaakt.
Downtown Management Organization (DMO) gaf vorige week een presentatie aan de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP), waarin het parkeerbeleid van de binnenstad besproken is. DMO en Sosiedat di Komersiantenan di Otrobanda (SKO) vormen samen één van de bieders voor het parkeerbeleid; naast Parking Authority Curaçao (PAC) van Enrique Ribeiro, die jarenlang het parkeerbeheer in handen had, en Securitas Antias.
Ondertussen, zo legt Marco Cheis van DMO uit, is het op parkeergebied een chaos in de stad. ,,Sinds PAC ermee gestopt is, is er vanaf acht uur ’s ochtends al geen parkeerplaats meer te krijgen. Bij de Staten zijn oranje pionnen neergezet. Veel parkeerplaatsen zijn op deze manier niet beschikbaar, er zijn geen regels en er is kortom geen beheer.”
DMO heeft Cooper in een gesprek uitgelegd dat het belangrijk is dat het parkeerbeheer niet bij een private onderneming terechtkomt. ,,Een commercieel bedrijf wil winst maken. Dat is niet ons doel. Het consortium van SKO-DMO heeft met de inkomsten de veiligheid en de verfraaiing van de binnenstad voor ogen. We willen het algemeen belang dienen. Het gaat om publieke ruimtes. De bevolking die parkeergeld betaalt, krijgt daarvoor dus iets terug”, zo voert hij aan.
DMO wil intensiever samenwerken met de regering om zo de binnenstad weer bruisend te maken. ,,Op dit moment verkeert DMO in fragiele financiële omstandigheden, als gevolg van de coronapandemie. We willen security kunnen betalen, maar hebben dit teruggebracht van vier tot twee bewakers. Eigenlijk is het een taak van de overheid om politiepatrouilles door de stad te laten rijden. Ook betere verlichting leidt tot meer veiligheid. Daar willen we graag geld in steken. Ook hier is het echter belangrijk dat de regering en Aqualectra ervoor zorgen dat de openbare straatverlichting functioneert. Waar het gaat om marketing, willen we ook graag samenwerken met de regering. Willemstad staat op de Werelderfgoedlijst, eerdaags alweer 25 jaar. Wij willen graag onze mooie stad promoten, maar ook de regering moet hieraan meewerken.”
Cheis vindt overigens wel dat er een positieve sfeer heerst met het nieuwe kabinet. Zo is Aqualectra al bezig met het verbeteren en repareren van de straatverlichting.
Hij geeft ook aan dat er al een goede samenwerking is met het toeristenbureau CTB en Selikor voor het schoonhouden van de binnenstad. ,,Als Selikor niet meer werkt of dienst heeft, maakt een eigen ploeg schoonmakers schoon. Deze ploeg bestaat uit mensen die een sociaal programma volgen omdat ze werkloos zijn. Dit wordt door CTB en DMO gefinancierd.”

Plan B: Belastingidee

Cheis legt tegenover deze krant uit dat als DMO-SKO de openbare aanbesteding niet wint, de organisaties een plan B hebben om zo toch aan inkomsten te komen om zo de binnenstad te verfraaien en voor de veiligheid te zorgen. Cheis: ,,Het gaat om wetgeving in de belastingsfeer waarbij eigenaren in de binnenstad voor elke vierkante meter begane grond per maand een gulden betalen. We willen dat in een wet gieten, omdat dan iedereen verplicht is dit geld te betalen.” Het plan is overgenomen van de Rotterdamse Bedrijfsinvesteringszone (BIZ), in het Engels ‘Business Improvement Zone’ (BIZ). De wet is al opgesteld en indertijd aan de Financiënminister Kenneth Gijsbertha overhandigd. ,,Er is helaas nooit follow-up aan gegeven. Maar we hopen hier alsnog over te kunnen praten. Het is in het belang van ons land”, zo voegt de DMO-penningmeester eraan toe.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).