Van onze correspondent
Den Helder - Kort voordat de Zr.Ms. Holland vrijdag naar Haïti vertrok voor hulpverlening na de aardbeving, werden nog grote hoeveelheden drugs onderschept door het stationsschip van de Koninklijke Marine.

F02 Holland onderschepte drugsDat werd pas gisteren bekendgemaakt door Defensie. In enkele dagen werd meer dan 2.160 kilo cocaïne van de markt gehouden, zoals Defensie het omschrijft.

De onderscheppingen gebeurden in een Amerikaans-geleid samenwerkingsverband dat zich richt op internationale drugsbestrijding. Een van onderscheppingen was mogelijk na een tip van de Kustwacht Caribisch gebied. Die ontdekte een verdachte go-fast. De NH90 maritieme gevechtshelikopter, aan boord van de Holland, ging erop af. Een scherpschutter van het Korps Mariniers schoot vervolgens de drie buitenboordmotoren kapot. Dat was noodzakelijk nadat stopsignalen en waarschuwingsschoten niet het gewenste effect hadden.

Eenmaal tot stoppen gebracht stapte een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers de go-gast op. Het team haalde de overboord gegooide drugsbalen uit zee. Het ging om meer dan duizend kilo cocaïne.
Hierna was de Holland betrokken bij een vangst van ongeveer 800 kilo cocaïne. Ook deze drugs waren aan boord van een go-fast. Na te zijn getipt voer de Holland erheen. Het aan boord aanwezige United States Law Enforcement Detachment maakte van deze interceptie een succes en nam de cocaïne in beslag.

Enkele dagen later was het weer raak. Opnieuw zette het marineschip de boordhelikopter in om een go-fast tot stoppen te dwingen. Dat lukte na stopsignalen en waarschuwingsschoten. Er is vervolgens zo’n 360 kilo overboord gegooide cocaïne uit het water gehaald. De verdachten zijn later overgedragen aan de US Coast Guard.

Alle verdachten en de drugs zijn uiteindelijk overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten. De drie vangsten zijn in een week gedaan. Er was nog een vierde van 1.325 kilo drugs, maar die was al eerder gemeld.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.