Van onze correspondent
Kralendijk - Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) op Bonaire is gisteren afgesloten met de presentatie van een afsprakenlijst en een persconferentie.

F00BES ipko3Op de afsprakenlijst staan de aanbevelingen en verzoeken die maandag en dinsdag door de verschillende werkgroepen zijn gedaan en waarover overeenstemming is bereikt binnen het overleg. Maar nog belangrijker dan de afspraken is volgens diverse betrokkenen dat er gewerkt is aan de relaties tussen de verschillende landen.

Tijdens de persconferentie blikte commissievoorzitter Jan Paternotte terug op een ‘bijzondere Ipko’. ,,We waren voor het eerst in Caribisch Nederland met nieuwe delegaties en we hebben een lange lijst met afspraken kunnen maken over wat er in de verschillende parlementen besproken moet worden”, aldus Paternotte. Ook de delegatievoorzitter van Aruba, Rocco Tjon, toonde zich, net als de andere delegatievoorzitters, tevreden. ,,Het was een goed georganiseerd Ipko met goede maar soms pittige discussies”, zei Tjon. ,,Het is belangrijk dat de relaties binnen het Koninkrijk goed zijn en goed blijven in een tijd dat we het allemaal moeilijk hebben.” Hij wilde nog wel kwijt dat de zware condities waaronder de leningen aan de landen zijn verstrekt niet altijd begrepen worden. Zeker bij de korting van 60 miljoen florin op de gezondheidszorg worden vraagtekens gesteld op Aruba. Tjon gaf tijdens de persconferentie aan dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat de Nederlandse delegaties het punt aan zullen kaarten bij staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Paul Rosenmöller, delegatievoorzitter van de Eerste Kamer, noemde de lange lijst afspraken tekenend voor de goede sfeer tijdens het overleg. Maar het fundament van het Ipko is volgens hem dat er drie dagen gewerkt is aan de relaties tussen de landen. ,,Ook de leden van de Eerste Kamer vinden dat de relaties beter moeten en dat het beter kan, is tijdens dit overleg bewezen”, aldus Rosenmöller.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).