‘Uitwijken naar andere afdelingen’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De limiet van de reguliere ic-capaciteit in het Curaçao Medical Center (CMC) is gisteren bereikt. De zestien bedden op de afdeling intensive care (ic) liggen vol met covidpatiënten en van de tien bedden op de hartafdeling zijn er acht bezet met andere patiënten die intensieve zorg nodig hebben.

icGisteren is de ‘recovery room’, ook wel uitslaapkamer, waar patiënten normaal gesproken bijkomen van een ingreep, ingericht voor de intensieve zorg aan patiënten. Om voldoende ruimte en personeel vrij te kunnen maken, zullen nog meer electieve operaties worden uitgesteld. Dat laat het CMC weten in een persbericht.
De toename van patiënten die intensieve zorg nodig hebben, vraagt veel van het zorgpersoneel en de organisatie. Alle patiënten op de ic die géén Covid-19 hebben zijn overgeplaatst naar de afdeling cardiologie (spoedopname en ic van hartpatiënten). Het ic-team is opgesplitst over de verschillende afdelingen en krijgt assistentie van verpleegkundigen en medici van andere afdelingen die gespecialiseerd zijn in ic-zorg.
Gisterochtend lagen al veertien van de 34 covidpatiënten op de intensive care. Daar kwamen er in de loop van de dag dus nog twee bij. Het grote probleem waar CMC mee kampt, is dat er geen extra personeel kan worden ingezet. De situatie is compleet anders dan bij de uitbraak in april dit jaar. Toen liet Nederland 137 medisch specialisten en verpleegkundigen invliegen, onder wie 55 ic-verpleegkundigen. Daarvan zijn er nog tien over die tot eind augustus op het eiland blijven. Bovendien eist de enorme werkdruk van het afgelopen jaar zijn tol. Een steeds groter percentage van het personeel van de ic en de operatiekamer meldt zich ziek.
In een videoboodschap op de Facebookpagina van CMC zegt dokter John ‘Sepp’ Theunissen, hoofd operatiekamer en hoofd intensive care, dat één ic-verpleegkundige nu vier patiënten verzorgt, in plaats van een of twee. De verzorging van een patiënt met Covid-19 vraagt veel meer van de verpleging dan een doorsnee patiënt op de ic. De conditie van een covidpatiënt kan van het ene op het andere moment ernstig verslechteren. Het zuurstofgehalte of de bloeddruk kan bijvoorbeeld dalen, de patiënt kan een embolie krijgen en moet regelmatig worden gedraaid in bed. Theunissen: ,,Eén verpleegkundige op vier patiënten is te veel. We hebben meer mensen nodig. De situatie is zeer ernstig. Als dit zo doorgaat hebben we niet genoeg mensen om naar de patiënten te kijken.” Theunissen betreurt het dat de electieve zorg weer moet worden uitgesteld en wijst erop dat niet alleen covidpatiënten op de ic terechtkomen, maar ook bijvoorbeeld slachtoffers van een auto-ongeluk en andere ongevallen. ,,Ik hoop dat de overheid begrijpt, dat als we alles maar open laten, de ic van het ziekenhuis volloopt, niet alleen met covidpatiënten. Een paar kleine maatregelen de komende twee weken, zou al helpen. Geen grote feesten bijvoorbeeld en voorkomen dat mensen tot laat in de nacht op pad zijn en veel alcohol drinken.”

123 Nieuwe besmettingen
Gisteren waren van de 2.443 testresultaten er 123 positief. Dat is veel meer dan de afgelopen twee weken met dagelijks steeds tussen de 50 en 80 besmettingen. Het aantal actieve gevallen op Curaçao is toegenomen van 574 naar 633. 64 Mensen mochten uit isolatie. Het aantal opnames in het Curaçao Medical Center (CMC) nam ook flink toe. Dinsdagochtend lagen er nog 27 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, van wie 12 op de ic. Maar gisterochtend was het aantal opnames gestegen naar 34. Daarvan hadden 14 patiënten intensieve zorg nodig. Dat aantal liep in de middag op naar zestien.
Vaccineren wordt gezien als de meest effectieve manier om te voorkomen dat te veel mensen ernstig ziek worden en naar het ziekenhuis moeten. Zoals bekend is het overgrote deel van de covidpatiënten die in het ziekenhuis terechtkomen niet gevaccineerd: in de afgelopen twee weken 47 van de 51 patiënten. Tot en met gisterochtend stonden 94.886 mensen geregistreerd voor vaccinatie. Daarvan hadden er 93.676 een eerste prik met het coronavaccin gekregen en 83.810 ook al de tweede. Wie zich wil laten vaccineren kan op woensdag en zaterdag terecht in de poli van het Sehos voor de eerste prik met het Pfizer-vaccin. Wie de eerste prik al heeft gehad met het vaccin van Moderna kan op dinsdag en vrijdag bij Sehos de tweede dosis krijgen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.