‘Overleg met MEO en CDM Holding’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De situatie van Damen Shiprepair Curaçao was deze week aanleiding voor overleg met vertegenwoordigers van het bedrijf zelf, van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en van CDM Holding. MEO-minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) vindt het niet het juiste moment om vragen te beantwoorden over de aanleiding en inhoud van het gesprek.

damenLarmonie-Cecilia zegt dat het ‘binnenkort wel mogelijk is’ om nadere details te geven, maar dat ‘is nu niet opportuun’. Ook de directie van Damen Shiprepair Curaçao kon gisteren niet reageren. Volgens dagblad Èxtra zaten dinsdag vertegenwoordigers van Damen, MEO en CDM Holding met elkaar aan tafel in verband met de situatie van het bedrijf. Zowel Damen als CDM Holding zou investeringen moeten doen ‘om het bedrijf te redden’.
Deze krant kreeg gisteren geen antwoord op vragen over de aanleiding van het overleg, de huidige situatie van Damen en de mogelijke gevolgen voor het personeel. In februari 2020 bericht het Antilliaans Dagblad over de financieel-economisch moeilijke tijden die de Damen Shipyards Group doormaakt ten gevolge van de coronapandemie. Ook het Curaçaose dok is dan vrijwel leeg, maar de directeur Lodewijk Franken legde destijds uit dat wisselvalligheid van de hoeveelheid opdrachten typerend is voor de scheepsreparatie-industrie en verwacht op korte termijn juist grote drukte. Een woordvoerder in Nederland zei toen dat flink geïnvesteerd is om de activiteiten op gang te brengen, maar ‘de hoeveelheid werk blijft nog achter’. Dan al wordt er door de Damen-top vergaderd over de stand van zaken en het ‘recovery plan’ om van Damen Shiprepair Curaçao een winstgevende organisatie te maken. Minister Larmonie-Cecilia vindt het nog te vroeg om antwoord te geven op de vraag of en hoe de overheid zal bijdragen in de investeringen die volgens Èxtra nodig zijn ‘om het bedrijf te redden’.
In september 2016 tekenen CDM Holding, Damen Shiprepair Curaçao en Damen Dock Curaçao de ‘Concession Agreement regarding the Curaçao yard’. Damen huurt en exploiteert de werf van CDM Holding. Damen Shiprepair Curaçao bv is sinds februari 2017 de exploitant van de werf.
Al in september 2016 heeft Damen Shipyards een businessplan opgesteld. Voor de upgrading van de infrastructuur van de werf op Curaçao is volgens het plan een investering van 33 miljoen dollar nodig. Vorig jaar februari waren 290 lokale werknemers in dienst van het bedrijf.
Op de website van Damen Shipyards Group, waar de Curaçaos tak onderdeel van is, werd op 30 april dit jaar nog vermeld dat de orderportefeuille van de groep eind 2020 is opgelopen tot acht miljard euro, meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind 2019. Maar ceo Arnout Damen zegt ook dat ‘de Covid-19-pandemie een forse impact betekende’ voor zijn bedrijf. Het netto bedrijfsresultaat eindigde, volgens het bericht op de website, door ‘de gevolgen van Covid-19, de eenmalige kosten voor contractbeëindigingen en andere afwaarderingen’, op 161,5 miljoen euro negatief. ,,Dit is een verbetering ten opzichte van 2019 (287 miljoen euro verlies), maar desalniettemin een teleurstellend eindresultaat.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).