Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Curaçao heeft vanaf nu een nieuwe identiteitskaart, in de volksmond sédula genoemd. Minister Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) heeft gisteren het eerste exemplaar ontvangen.

sedulaElf jaar nadat Curaçao de autonome status heeft verkregen, is er nu een sédula met daarop de naam van het Land en het wapen. Bovendien heeft de nieuwe sédula een zogeheten ‘machine readable zone’. Dit is een afleesbare strip met gecodificeerde informatie waarmee elektronisch gegevens van de houder kunnen worden afgelezen. Hierdoor wordt het in de nabije toekomst mogelijk om met gebruik van de sédula tussen de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen te reizen zonder dat hiervoor de gegevens eerst ingetikt hoeven te worden. Ingezetenen worden aangemoedigd hun huidige sédula te blijven gebruiken totdat het tijd is deze te vervangen. Personen die zich nu al moeten aanmelden voor een nieuwe sédula, of van wie de sédula reeds is verlopen, zullen de nieuwe versie van de sédula ontvangen.
Bij het ontvangen van het eerste exemplaar van de nieuwe sédula gaf minister Martina het volgende aan: ,,Elf jaar nadat we autonoom land zijn geworden binnen het Koninkrijk, introduceert Curaçao zijn eigen sédula met daarop zijn eigen identiteit. Naast dit belangrijke emotionele aspect, biedt de nieuwe sédula ook praktische voordelen op het moment dat we naar de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen reizen.”

In 1965 werd op de toenmalige Nederlandse Antillen - Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten - een identiteitskaart geïntroduceerd voor de ingezetenen. Op 23 mei 2002 kreeg deze identiteitskaart, de sédula, het formaat van een creditcard en werd de geldigheidsduur aangepast naar vijf jaar in plaats van tien jaar. De ingezetene moest tot die tijd zijn of haar eigen pasfoto meenemen voor de sédula, maar dit was vanaf toen niet meer nodig en maakte Kranshi bij het maken van de sédula, zelf de foto.
Gisteren, op 26 juli 2021, werd opnieuw een belangrijke stap genomen in de ontwikkeling van de identiteitskaart van Curaçao en draagt deze vanaf nu de naam en identiteit van het Land. De nieuwe sédula is afgewerkt met een holografische folie, net zoals het geval is bij het huidige rijbewijs.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).