Pisas uitgenodigd voor een officieel bezoek aan VS

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Premier Gilmar Pisas (MFK) is uitgenodigd om ‘een officieel bezoek te brengen aan de Verenigde Staten’.
fortiDat meldt hij op sociale media na een bezoek van de Amerikaanse consul-generaal op Curaçao aan de minister-president. Het betrof een kennismakingsontmoeting, hoewel consul-generaal Allen Greenberg vrijwel gelijktijdig afscheid heeft genomen.
Uit de gepubliceerde foto’s kan worden opgemaakt dat het er geanimeerd aan toe ging. Eerst een officieel deel met jas en das in regeringscentrum Fort Amsterdam (Fòrti), maar daarna - zonder jas en das - met een ritje op Bándabou, richting Westpunt eindigend met een maaltijd bij Playa Fòrti (tweemaal Fòrti dus).
In zijn aantekeningen merkt Pisas op dat hij als minister-president is uitgenodigd om de Amerikaanse USFOL-basis (Forward Operating Location) op luchthaven Hato van Curaçao te bezoeken, maar ook voor een officieel bezoek aan de VS. Directie Buitenlandse Betrekkingen valt onder de minister van Algemene Zaken, Pisas dus, maar Buitenlandse Zaken is een Koninkrijksaangelegenheid.
De ontmoeting tussen Pisas en Greenberg - die werd vergezeld door twee andere Amerikaanse functionarissen - vond afgelopen zondag plaats. ,,Doel van het bezoek van de consul-generaal was om kennis te maken met de minister-president, maar om tegelijkertijd ook te spreken over een aantal zaken.”
Het ging daarbij onder meer over de aanzienlijke investering die gaat plaatsvinden in en rond het gebouw van het consulaat-generaal van de VS in Willemstad. Zoals het Antilliaans Dagblad onlangs berichtte betreft het een investeringsbedrag van 245 miljoen dollar (circa 440 miljoen gulden). Het is de bedoeling uit te breiden, waarna er meer bezoekers kunnen worden ontvangen, in het bijzonder om de afgifte van aangevraagde visa af te handelen. Aldus de regeringsleider.
,,De bedoeling is ook dat Curaçao geholpen wordt met het weer verkrijgen van de categorie-I-status”, schrijft Pisas, doelend op de huidige FAA-luchtvaartstatus II die het eiland al sinds 2011 heeft. FAA staat voor de Amerikaanse Federal Aviation Association.
Voorts is er gesproken over informatie en voorlichting op het gebied van onderwijsprogramma’s in verband met mogelijkheden om het studeren van Curaçaose jongeren in Amerika voordeliger te maken. De foto’s geven een indruk van de vriendschappelijke ontmoeting.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.