Pietersz-Janga (MFK) geeft niet thuis op mediavragen over inenting

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Gezondheidsminister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) wekt - op z’n zachtst gezegd - de indruk alsof ze niet achter het vaccinatieprogramma van de Curaçaose overheid staat.

F02GMN min Dorothy Pietersz JangaTerwijl de regering elke dag via traditionele en sociale media allerlei berichten de wereld instuurt, onder ander over hoeveel personen op het eiland zijn ingeënt tegen het coronavirus - in het weekend werd jubelend het aantal van 90.000 bereikt - weigert de bewindsvrouw te zeggen of zij zichzelf ook heeft laten vaccineren.

,,Nos komunidat ta sigui bakuná (Onze gemeenschap blijft zich inenten)”, zo meldt de centrale voorlichtingsdienst van de regering vrijwel dagelijks, om vervolgens de aantallen door te geven en ook middels de onder de vorige regering opgestarte Bibando-campagne burgers te motiveren zich allen te laten vaccineren.

Tijdens meerdere interviews gaf Pietersz-Janga, zelf jarenlang huisarts van beroep te Tera Korá, geen volmondig antwoord - laat staan een duidelijk ‘ja’ - op de vraag of zij ook is ingeënt. Voor de MAN-fractie in de Staten aanleiding om hier de nodige vraagtekens bij te zetten. Fractieleider Steven Martina van deze oppositiepartij heeft naar eigen zeggen al een brief klaarliggen met scherpe vragen hierover aan de regering-Pisas (MFK/PNP).

Hij houdt deze nog even aan, zegt hij, want naar verluidt geeft de minister deze week een persconferentie om tekst en uitleg te geven. Op vragen van het Antilliaans Dagblad geeft Pietersz-Janga nog steeds geen enkele respons.
Martina wijst erop dat de minister tijdens een vraaggesprek voor radio Z86/Curom aangaf het ongepast te vinden dat haar de vraag was gesteld of zij persoonlijk al een of beide vaccinaties had gekregen. Vervolgens sprak zij niet over vaccineren, terwijl de uitzending minutenlang over corona ging.

In een daaropvolgend interview op tv wekte zij volgens de MAN-leider op geen enkele manier de indruk expliciet achter de vaccinatiecampagne van de overheid te staan. Het is volgens haar aan ieder zelf te bepalen om ingeënt te worden tegen Covid-19, dat de hele wereld in z’n greep had en heeft en dat de Curaçaose economie tot tweemaal toe volledig platlegde en bovendien in april tot de grootste zorgcrisis ooit in het CMC-ziekenhuis leidde.

Haar opstelling kan de indruk wekken, aldus Martina, dat deze minister het inentingsprogramma niet (volmondig) steunt, terwijl alle experts in de wereld het erover eens zijn dat alleen grootschalige vaccinatie ‘de oorlog tegen het virus’ kan overwinnen. Daar komt bij dat Pietersz-Janga niet zomaar een minister is met zomaar een portefeuille, maar juist belast is met Gezondheid.

Het regeringsbeleid is voorts conform adviezen en aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat bevolkingen internationaal stimuleert om zich massaal te vaccineren. Criticasters menen dat Pietersz-Janga zelf het goede voorbeeld dient te geven: ‘lead by example!’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.