Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Circa 950 oud-werknemers van de raffinaderij hebben eerder deze week op verzoek van de vakbonden Apri en PWFC het bedrag dat zij nog aan cessantia van Refineria Isla moeten ontvangen, aan de bonden gecedeerd.

rdkschipNu willen de bonden middels een rechtszaak, die waarschijnlijk volgende week zal plaatsvinden, beslag laten leggen op de olieproducten die Refineria Isla nog op het terrein van Refineria di Kòrsou (RdK) heeft liggen. Zo willen de bonden het totaalbedrag aan cessantia dat Refineria Isla de oud-werknemers nog verschuldigd is, alsnog proberen te krijgen. Het gaat om een totaalbedrag van 27 miljoen gulden.
Dat stelt Apri-voorzitter Gherrel Remilia tegenover deze krant. Remilia vertelt dat de zaak enigszins haast heeft en dat de bonden de beslaglegging voor 28 mei willen realiseren omdat op die datum RdK de olieproducten zal veilen. Als de producten op de veiling worden verkocht, zal dit nadelig zijn voor de oud-werknemers omdat het bedrag dat de olieproducten bij veiling opleveren, verdeeld zal moeten worden tussen alle schuldeisers van Referina Isla, waaronder RdK. De verdeling van de opbrengst geschiedt volgens de grootte van de schuld die Refineria Isla Curaçao heeft bij elke partij.
De bonden worden in deze zaak door het advocatenkantoor van Ornelio ‘Kid’ Martina vertegenwoordigd.

550.000 Olievaten RdK verkocht
De olietanker Freud bevindt zich momenteel in Bullenbaai om 550.000 vaten met ruwe olie van Refineria di Kòrsou nv (RdK) aan boord te nemen. RdK heeft de olie voor 25 miljoen dollar verkocht aan een internationale koper. De opbrengst wordt gebruikt om de operationele kosten van de raffinaderij en de terminal te dekken.
De 550.000 vaten met ruwe olie zijn afkomstig van twee bronnen. Een deel van de olie zat onder in de olietanks toen RdK het terrein heeft overgenomen van Refineria Isla. ,,Deze ruwe olie is volgens het akkoord tussen RdK en Refineria Isla eigendom van RdK.” Het andere deel van de olie heeft RdK gekocht op een veiling in november 2020. Van deze twee bronnen heeft RdK een mengsel gemaakt dat geschikt is voor verkoop.
Op deze manier blijft RdK zijn best doen om aardolieproducten te commercialiseren en de voortzetting van zijn operaties te garanderen. Het schip Freud is een ‘crude oil tanker’, gebouwd in 2018 en varend onder de vlag van de Marshall Islands. Het heeft een lengte van 276 meter en een breedte van 48 meter en beschikt over een opslagcapaciteit van een miljoen vaten.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).