Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vulkaan La Soufrière op het oost-Caribische eiland Saint Vincent is tot gisteravond drie keer uitgebarsten en heeft daarbij een hoge wolk van as en rook uitgespuwd in de lucht.

vulkaanTerwijl de vulkaan zich nog steeds in een explosieve fase bevindt die enkele dagen tot weken kan duren, zal de as een gevaar vormen op heel Saint. Vincent en tegelijkertijd naburige eilanden als Barbados bereiken. Zo meldt het Seismic Research Centre.
De vulkaan ligt vrij ver van Curaçao, maar de Meteorologische Dienst geeft aan dat het de komende dagen de aswolk en verdere ontwikkeling ervan blijft volgen.
Vulkanische as kan leiden tot ademhalingsproblemen en kan ook invloed hebben op voertuigen en vliegtuigmotoren.

Sint Maarten: Hulp aan St. Vincent ‘indien nodig’
De brandweer, Bureau voor Rampenbeheer en de Meteorologische Dienst van Sint Maarten volgen de ontwikkelingen op het eiland Saint Vincent met betrekking tot de vulkaan La Soufrière op de voet. De vulkaan vormt geen bedreiging voor Sint Maarten.
Volgens de St. Vincent National Emergency Management Organization (Nemo) is het stomen/roken bij de vulkaan toegenomen, maar blijft het alarmniveau op oranje.
Afgelopen woensdag nam de regering van Sint Maarten contact op met premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent over de mogelijke naderende noodsituatie.
Rapporten vermeldden dat de vulkaan naar verwachting binnen enkele uren of dagen zou uitbarsten. Om deze reden gaf de overheid aan solidariteit te tonen en steun te bieden als dat nodig mocht zijn. Tijdens het gesprek vertelde Gonsalves dat hij inderdaad zojuist de evacuatie van de ‘red zone’ had bevolen omdat er meer activiteit was opgemerkt. Bewoners worden geëvacueerd naar schuilplaatsen in veilige zones en van het eiland per boot naar naburige eilanden.
Vicepremier Egbert Doran verklaarde: ,,Het is belangrijk dat we binnen de regio relaties onderhouden en helpen wanneer een van onze broeders en zusters in nood is, vooral wanneer het een natuurramp is, die buiten onze macht ligt en onvoorspelbaar is. Dit is waar het om draait om deel uit te maken van het Caribisch gebied. We hopen manieren te vinden om premier Gonsalves en de mensen van Saint Vincent bij te staan als dat nodig mocht zijn.”
Gonsalves sprak zijn dank uit voor het contact dat hij had gelegd en zei dat hij Sint Maarten op de hoogte zou stellen van de benodigde ondersteuning in de komende dagen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.