Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De explosie van besmettingen met het coronavirus op Curaçao lijkt zich wat te stabiliseren. Dat kan heel voorzichtig worden opgemaakt uit de cijfers van de afgelopen dagen.

F01 CMC rustDat er de laatste dagen minder nieuwe besmettingen bijkomen kan nog geen directe gevolgen hebben voor de opnames van covidpatiënten in Curaçao Medical Center (CMC). De effecten van toe- en afname van besmettingen voelt het ziekenhuis pas een paar weken later. Toch lijkt ook in CMC de situatie zich wat te stabiliseren, zegt woordvoerder Germaine Gibbs. ,,Dat is verrassend. We hadden deze dagen meer opnames verwacht. De vraag is of we komend weekend een nieuwe piek krijgen.” CMC gaat in ieder geval verder met de voorbereidingen om vanaf zaterdag patiënten met Covid-19 op te kunnen nemen in het voormalig ziekenhuis Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Gibbs: ,,We beginnen met 30 bedden en kunnen uitbreiden tot maximaal 99 bedden.”

Na het record van 506 nieuwe besmettingen op woensdag 31 maart volgden nog drie dagen met hoge scores: 431 gevallen op 1 april, 337 op 2 april en 465 op 3 april. Maar sinds zondag, eerste paasdag, is een dalende lijn te zien. Die dag, 4 april, meldt de overheid 255 positieve gevallen. Op maandag 5 april daalt het aantal nieuwe besmettingen naar 177 en een dag later naar 119. Het aantal testresultaten is deze week wel opmerkelijk minder dan vorige week. Werden eind vorige maand en begin deze maand nog vaak de resultaten van zo’n 1.400 testen bekendgemaakt, deze week is dat dagelijks bijna de helft: 832 maandag, 769 dinsdag. Maar het goede nieuws is dat het percentage positieven van de testresultaten, de ‘positivity rate’, afneemt: op 1 april is het percentage nog 29 procent, maar dat daalt zondag 4 april naar 18 procent en dinsdag naar 15 procent. Hoe lager het percentage positieve gevallen, hoe betrouwbaarder het beeld is van de besmettingen op dat moment. Ideaal is een positivity rate van vijf procent of lager.

Het aantal opnames in CMC is deze week juist weer wat opgelopen, van 117 zondag, 126 maandag naar 131 dinsdag. Het aantal covidpatiënten dat intensieve zorg nodig heeft schommelt tussen de 37 en 46. In het weekeinde kondigde medisch directeur Ingemar Merkies aan dat het aantal ic-bedden zou worden uitgebreid van 46 naar 60, maar dat was gisteren nog niet gebeurd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.