Rhuggenaath: Zeg het af en blijf gewoon thuis

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De overheid en brancheverenging Chata hebben hotels en appartementen op het eiland dringend verzocht geen boekingen van lokale gasten aan te nemen. Een staycation druist in tegen de lockdown-maatregelen en de instructie om thuis te blijven.

staycationEen wettelijke grondslag ontbreekt om een verbod op lokale gasten uit te roepen, maar een staycation gaat wel in tegen wat de regering wil bereiken met de instructie ‘keda kas’, thuisblijven, zegt demissionair minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling (MEO). ,,Het verhoogt het risico op een besmetting met het coronavirus en wordt daarom dan ook afgeraden.”

Demissionair premier Eugene Rhuggenaath (PAR) deed vandaag tijdens een ingelaste persconferentie in verband met de alarmerende covidcijfers een dringende oproep aan mensen die een verblijf in een appartement of hotel hebben geboekt of van plan zijn naar hun weekendhuis te gaan. ,,Doe het niet en zeg het af”, zegt Rhuggenaath. ,,Stel het uit en blijf thuis. Ik weet dat het de gewoonte is om met familie en vrienden de paasdagen door te brengen. Dat kan nu niet. De cijfers zeggen genoeg. We willen niet nog meer jonge mensen verliezen.”

Minister Martina zegt dat de meeste leden van Chata het advies volgen en hun beleid daarop aanpassen. Wie tegen alle adviezen in toch lokale gasten aanneemt, overtreedt geen wet en kan dan ook geen straf of boete krijgen. Martina: ,,Maar dat geldt wel voor agglomeratie. Het hotelmanagement is ervoor verantwoordelijk drukte te voorkomen.” MEO controleert samen met de politie of de algemene regels worden nageleefd die gelden voor het aantal mensen dat bij elkaar mag zijn, net zoals de maatregelen die gelden voor openbare ruimtes, maar ook of wordt voldaan aan de basisregels, zoals afstand houden, hygiëne en het dragen van een mondkapje.

Maria-Helena Seferina, directeur van de Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata), bevestigt dat alle leden van Chata ‘op advies van de overheid is afgeraden om lokalen toe te laten voor een staycation’. ,,Dit brengt op dit moment gewoonweg te veel risico op verdere verspreiding van het virus met zich mee.” De zoveelste klap voor de sector. De periode voorafgaande aan de afkondiging van de huidige lockdown werden hotels en andere accommodaties juist nog enigszins gecompenseerd door de inkomsten uit staycations. Ook trok de bezetting met toeristen weer wat aan. Die hoop op verbetering is nu in één keer tenietgedaan. Seferina: ,,Maar als sector willen wij ook nu bijdragen aan het terugdringen van de huidige explosieve toename van het aantal besmettingen. Hoe sneller we de aantallen onder controle krijgen, hoe sneller we weer lokale gasten en meer toeristen kunnen ontvangen.” De Chata-directeur benadrukt dat alle gasten zich ‘natuurlijk aan alle maatregelen moeten houden die nu gelden op het eiland’.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).