• Rhuggenaath: Situatie uiterst zorgelijk

  • ‘Nog overleg over scholen’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao gaat vanaf morgen terug naar een bijna complete lockdown. Thuisblijven, ‘keda kas’, is het uitgangspunt van de nieuwe maatregelen die in ieder geval twee weken van kracht zijn. Vliegreizen vanuit het buitenland blijven onder eerder bepaalde voorwaarden wel mogelijk.

izzyDemissionair minister-president Eugene Rhuggenaath (PAR) beseft dat de strengere maatregelen grote gevolgen hebben voor de bevolking en bedrijven. Maar er is geen alternatief om de snelle en grote toename van nieuwe besmettingen op het eiland een halt toe te roepen, zei hij gisteren tijdens een persconferentie. De Britse variant van het coronavirus blijkt niet alleen besmettelijker maar ook gevaarlijker. De covid-patiënten in het ziekenhuis zijn jonger dan voorheen en belanden sneller op de intensive care (ic). De lockdown geldt voor twee weken, maar mensen moeten zich erop voorbereiden dat het langer gaat duren. ,,De situatie is uiterst zorgelijk”, zegt Rhuggenaath.
Dus worden de teugels zo strak mogelijk aangetrokken. Thuisblijven betekent ook weer thuis werken. Of de scholen helemaal of gedeeltelijk dicht gaan, was gisteren nog niet duidelijk en wordt vandaag bekendgemaakt. In het algemeen geldt dat alleen bedrijven en diensten die van vitaal belang zijn, zoals supermarkten, botika’s, ziekenhuizen, politie en brandweer, in werking zijn. De luchthaven blijft open en reizigers kunnen onder de voorwaarden die gelden voor landen met laag en hoog risico naar Curaçao komen. Toeristen moeten zich houden aan de maatregelen en dat betekent onder andere dat zij bij hun hotel of appartement moeten blijven en met hun huurauto alleen de twee dagen van hun kentekenplaat de weg op mogen voor bijvoorbeeld een boodschap. Een pleziertochtje over het eiland of een bezoekje aan een baai zit er voorlopig niet in. Restaurants en truk’i pan mogen wel bestellingen leveren bij klanten, maar alleen met een ontheffing voor het straatverbod. Ook bouwbedrijven hoeven niet dicht.

Curaçao keert terug naar het regime van vorig jaar april. Het wordt weer stil op straat. Auto’s mogen uitsluitend de twee dagen van de kentekenplaat, ‘plachi di dia’, de weg op voor noodzakelijke zaken, zoals boodschappen doen of naar de dokter. De avondklok blijft onveranderd gelden van 21.00 tot 4.30 uur. Sporten mag, maar alleen individueel en in de eigen woonomgeving, te voet of met de fiets, van half vijf tot acht uur ’s ochtends en ’s avonds. Even met de auto naar de baai of een plek om te wandelen of te fietsen is dus verboden.
Na maanden van eerst enkele en vervolgens tientallen, zijn er nu bijna dagelijks rond de 150 of meer positieve gevallen onder de testresultaten. Dat betekent dat er nog veel meer mensen, zonder symptomen van Covid-19, het coronavirus bij zich dragen. ,,We hebben ervoor gewaarschuwd dat de Britse variant van het virus sterker is en moeilijker in de hand te houden”, zegt epidemioloog Izzy Gerstenbluth. ,,In een week waren er meer dan 500 nieuwe gevallen. In korte tijd zien we tien keer zo veel besmettingen. Als we de stijgende lijn met een exponentiële groei niet afremmen, passeren we zeker de grens van de zorgcapaciteit.” Want met de besmettingen stijgt het aantal zieken en opnames in het ziekenhuis. De covid-afdeling en de intensive care van Curaçao Medical Center (CMC) lopen vol. Gerstenbluth: ,,Medisch specialisten hebben de indruk dat de patiënten relatief jong zijn en sneller zuurstof nodig hebben.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).