Solide basis van 13 mogelijk uitgebreid met aansluiting extra partij

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Binnen 48 uur na de verkiezingen hebben Movementu Futuro Kòrsou (MFK) en Partido Nashonal di Pueblo (PNP) elkaar al gevonden en werd gisteren tussen de partijleiders en voorzitters een bereidwilligheidsverklaring voor de formatie van een nieuwe regering getekend.
akkoordSamen hebben MFK (9) en PNP (4) 13 zetels en rekenen ze op een ruime meerderheid in de Staten. In de bereidwilligheidsverklaring wordt aangegeven dat partijen ‘bereid zijn om samen te werken, teneinde de volgende coalitieregering van Curaçao te vormen voor de periode 2021-2025, ter realisatie van een gedegen ontwikkeling van haar inwoners die gebaseerd is op transparantie, integriteit, fatsoen, hoop, respect, normen en waarden, met Gods woord in ons vaandel’.
MFK-voorzitter Sithree ‘Cey’ van Heydoorn liet gisteren weten dat de partij zeker wist dat ze de verkiezingen van afgelopen vrijdag zou winnen, maar dat ‘het mandaat van de gemeenschap ook voor ons een verrassing is geweest’. ,,Dit maakt ons extra bewust van de enorme en belangrijke taak die ons wacht om Curaçao weer op de been te krijgen.”
Van Heydoorn gaf aan dat direct na de verkiezingsuitslagen gesprekken begonnen zijn tussen MFK en PNP en dat al snel duidelijk werd ‘dat we op dezelfde lijn zitten’. ,,Daarom konden we vandaag (gisteren, red) meteen een bereidwilligheidsverklaring tekenen om een regering te vormen.” In de bereidwilligheidsverklaring wordt niet uitgesloten dat deze basis nog verder verbreed wordt. De MFK-voorzitter beaamt dit en stelt dat de ‘solide basis van 13 nog ruimer kan worden’. ,,PNP is nu voor MFK de belangrijkste partner voor een formatie. Na onze gesprekken gaat PNP terug naar haar eigen achterban om de zaken te bespreken en dan komen we weer bij elkaar. Natuurlijk is een uitbreiding verbonden aan bepaalde voorwaarden. Als een andere partij die zich bij ons aansluit hier niet mee kan instemmen, gaan we verder met een regering van 13 zetels. Daar zijn we comfortabel mee. Uiteraard is een meerderheid die twee derde overstijgt beter en kan je veel meer bereiken. Zo hebben we bijvoorbeeld reeds in 2016 een wetsvoorstel ingediend waarbij mensen die tien jaar of langer hier wonen en over een verblijfsvergunning beschikken, ook mee moeten kunnen doen aan het verkiezingsproces. Zo zijn er meerdere wijzigingen die we in de grondwet willen doorvoeren.”
Maar het belangrijkste op dit moment – zo benadrukte de MFK-voorzitter – is ‘om Curaçao uit de huidige crisis te halen en welvaart terug te brengen voor de bevolking’. ,,Als dat betekent dat we de gewenste wijzigingen in de grondwet even moeten laten varen, dan is dat voor ons geen punt. We richten ons nu meer op de covid-crisis en hoe we gaan herstellen van de genadeloze klap die deze crisis ons heeft toegediend. We hebben nu te maken met een bevolking die aan het bloeden is. Om dat bloeden te stoppen, dat is nu het belangrijkste.”
MFK-leider Gilmar ‘Pik’ Pisas en overige lijsttrekkers moeten vanochtend om 10.00 uur hun opwachting maken bij gouverneur Lucille George-Wout waarbij gesproken wordt over de mogelijkheden voor de vorming van een regering.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).