Partijen: Vandaag tot definitieve afspraken komen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en Corc bv hebben gistermiddag een Memorandum of Understanding (MoU) getekend. Daarmee is een overeenkomst voor de huur en exploitatie door Corc van de Isla-raffinaderij te Emmastad en de terminal bij Bullenbaai een grote stap dichterbij gekomen.

F01 CORCAan de productie kwam een einde toen per 31 december 2019 het contract met PdVSA afliep. In dat jaar draaide Isla nauwelijks tot niet.

In eerste instantie nam RdK, via dochterbedrijf Curaçao Refinery Utilities (CRU), de doorbetaling van 915 werknemers in vaste dienst over, maar noodgedwongen zijn dat er momenteel nog 550. Daarnaast raakten naar schatting evenveel werklieden, die indirect via onderaannemersbedrijven voor de Isla werkten, hun baan kwijt.

Op het gebied van werkgelegenheid en bijdrage aan de economie zijn de raffinage en terminal dan ook van groot belang voor Curaçao. De onderhandelingen tussen RdK en Corc, die als ‘preferred bidder’ uit de laatste selectieronde kwam, duurden langer dan verwacht. Gemikt was op ondertekening op 1 maart.

Sinds gisteren omstreeks 15.30 uur zijn er signalen van ‘witte rook’. Dus zicht op een akkoord. Dit is vastgelegd in een MoU, getekend door RdK-directeur Marcelino de Lannoy en Manuel de Silva de Freitas namens Corc. ,,Een concrete stap die het begin inluidt van het einde van de onderhandelingen”, aldus RdK.

De belangrijkste afspraak is dat partijen elkaar toezeggen er alles aan te doen opdat vandaag, 18 maart 2021, een ‘definitive understanding’ wordt bereikt. Deze moet worden vastgelegd en ten uitvoer gebracht zodra alle corporate goedkeuringen zijn ontvangen. Het gaat om een aanzienlijke hoeveelheid papierwerk.

De MoU en de daaropvolgende verwachte definitieve instemming komen daarmee vlak voor de Statenverkiezingen van Curaçao van morgen. Conform de wens van de zittende regeringspartijen PAR en MAN.

Het lokale Corc (Curaçao Oil Refinery Complex) heeft naar verluidt afspraken met GDE Trading (Grupo Dislub Equador) in Brazilië. Verder is er betrokkenheid van Sinopec (China Petroleum & Chemical Corporation) voor technische expertise. Ook is er een rol voor Unido, de United Nations Industrial Development Organization, een gespecialiseerde VN-organisatie met als doel het bevorderen van de industriële ontwikkeling in ontwikkelingslanden. De Isla-vakbonden PWFC en Apri zijn partner in Corc.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).