• Staten weer compleet met 21 leden

  • Gouverneur keurt geloofsbrieven goed

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Emmilou Capriles is gistermiddag als Statenlid beëdigd door waarnemend gouverneur Michèle Russel-Capriles. Daarmee is het parlement weer compleet met 21 leden en de PAR-fractie met zes leden.

caprilesDat betekent dat de coalitie van PAR en MAN kan steunen op een meerderheid van elf Statenleden. Emmilou Capriles heeft, net als Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta en PAR-fractievoorzitter Stephen Walroud, gemengde gevoelens nadat het eindelijk is gelukt de impasse in het parlement te doorbreken. Blijdschap, omdat het parlement nu weer aan het werk kan, maar tegelijkertijd gevoelens van schaamte en ongeloof, omdat daarvoor een Algemene Maatregel van Rijksbestuur (AMvRB) nodig was. Met het Koninklijk Besluit dat gisteren van kracht werd, kreeg de gouverneur van Curaçao de bevoegdheid om de geloofsbrieven van Capriles te beoordelen in plaats van een commissie in de Staten tijdens een openbare vergadering van het parlement. ,,De democratie is veiliggesteld”, zegt Statenvoorzitter Pauletta. ,,Maar het is voor het eerst in de geschiedenis van Curaçao dat een parlementslid is toegetreden tot de Staten nadat de Rijksministerraad een instructie heeft moeten geven aan de gouverneur.” Tegen de tien oppositieleden zegt Pauletta: ,,We hebben veel te doen. Kom naar je werk!”
In lijn met de toelichting bij de instructie die wijst op ‘zwaarwegende gronden’ en een snel herstel van ‘het democratisch proces op Curaçao’ is vaart gezet achter de zaak door waarnemend gouverneur Russel-Capriles die tot en met 15 maart gouverneur Lucille-George-Wout vervangt. Rond half drie ’s middags staat Emmilou Capriles samen met haar ouders in Fort Amsterdam voor de trappen van het paleis van de gouverneur. Bij de beëdiging zijn ook Statenvoorzitter Pauletta, premier Eugene Rhuggenaath en fractievoorzitter Walroud van de PAR aanwezig. Walroud heeft er alle begrip voor dat Capriles niet, zoals augustus vorig jaar partijgenoot Shaheen Elhage, een kort geding aanspande. Want het kan niet zo zijn dat een kandidaat Statenlid steeds weer via de rechter de toelating tot het parlement moet afdwingen. Walroud: ,,Dat heeft de gouverneur gelukkig in de kiem gesmoord. We hebben nu een nieuwe horizon.”
Capriles is beleidsmedewerker bij het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en studeerde rechten en economie aan de University of Curaçao (UoC). Zij gaat vandaag direct aan de slag als Statenlid, maar benadrukt dat het slechts om ruim twee maanden gaat. Op 11 mei wordt een nieuw parlement geïnstalleerd op basis van de uitslag van de verkiezingen op 19 maart. Capriles: ,,Maandag is de eerste openbare vergadering en ik moet me verder verdiepen in de wetten die we volgende week gaan behandelen.”

Op de agenda van de Statenvergadering maandag staat in ieder geval de onroerendezaakbelasting (ozb). Daarnaast zal er snel een openbare vergadering zijn waarin de parlementsleden hun standpunt naar voren brengen over de wetgeving die bepaalt dat directeuren van stichtingen en nv’s van de overheid niet meer dan 130 procent van het salaris van een minister mogen verdienen, bekend als de ‘Rhuggenaath-norm’ (Landsverordening eerste tranche optimalisering overheidsgelieerde entiteiten). ,,Dat is een voorwaarde van Nederland bij de toegezegde liquiditeitssteun”, zegt Statenvoorzitter Pauletta.
Emmilou Capriles neemt de zetel in de PAR-fractie in die vacant werd nadat Jeser El Ayoubi op 11 januari zijn ontslag had ingediend als Statenlid. De verwachting was dat Capriles, nummer elf op de kandidatenlijst bij de Statenverkiezingen van 28 april 2017, vrijwel direct zou kunnen worden beëdigd. Maar nummer vier Marilyn Alcalá-Wallé, die eerder, teleurgesteld in haar partij, afzag van de vrijgekomen zetel na het overlijden van William Millerson, wilde nu niet zonder slag of stoot plaatsmaken. Alcalá-Wallé gebruikte de wettelijk toegestane bedenktijd voordat zij liet weten geen aanspraak te maken op het Statenlidmaatschap. De geloofsbrieven van Capriles zouden in de openbare vergadering van 11 februari worden behandeld, maar de voltallige oppositie komt niet opdagen. Bij gebrek aan quorum (minimaal elf leden) kan de vergadering niet doorgaan. Statenvoorzitter Pauletta doet nog zes pogingen, maar alle tien de oppositieleden volharden in hun standpunt en weigeren mee te werken om redenen als ‘PAR moet de interne problemen zelf oplossen’ of eenvoudigweg ‘de regering moet opstappen’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.