Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Justitiële autoriteiten hebben wederom een verdachte in het grootschalig strafrechtelijk onderzoek Themis aangehouden. Dit keer gaat het om de 36-jarige man J.K. die in Nederland is opgepakt en onder andere verdacht wordt van betrokkenheid bij de Hato shooting in 2014.

PHOTO 2021 03 03 07 41 57K. is inmiddels overgebracht naar Curaçao, waar hij deze week nog aan de rechter-commissaris zal worden voorgeleid.

Op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao is de verdachte op 24 februari 2021 in Nederland gearresteerd. Volgens onderzoek van het OM zou K. betrokken zijn geweest bij de schietpartij die op 15 juli 2014 op de Curaçaose luchthaven plaatsvond en waarbij twee personen met automatische vuurwapens zijn doodgeschoten en zeven omstanders gewond zijn geraakt. In deze zaak zijn eerder vijf verdachten aangehouden en zijn de twee schutters veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. De overige drie verdachten zijn veroordeeld tot celstraffen van 12, 14 en 24 jaar.

Omdat K. in Nederland verbleef, heeft het OM Curaçao met bevel van de rechter-commissaris op Curaçao aan Nederland om de aanhouding en overbrenging van de verdachte naar Curaçao verzocht. Dit heeft inmiddels plaatsgevonden.
Themis is het onderzoek naar strafbare feiten die de afgelopen jaren in de verschillende landen van het Koninkrijk der Nederlanden en in landen daarbuiten zijn gepleegd. Speciaal voor dit onderzoek is daarom een rechercheteam geformeerd, bestaande uit leden van de politiekorpsen van Sint Maarten, Curaçao, Aruba en het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Dit rechercheteam staat onder leiding van het OM Sint Maarten en het OM Curaçao.

Eerder hebben in ditzelfde onderzoek in november 2020 en in februari 2021 aanhoudingen plaatsgevonden. In november 2020 werd de op Curaçao geboren Shurandy Quant op verzoek van het OM Sint Maarten in Dubai aangehouden. Quant wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven tot diverse liquidaties, ontvoering, leiding te geven aan een criminele organisatie en witwassen. De feiten zijn gepleegd in de verschillende landen van het Koninkrijk en daarbuiten, aldus het OM. Quant zou een kopstuk zijn van de bende No Limit Soldiers (NLS) uit Koraal Specht en werd al geruime tijd door de justitiële autoriteiten gezocht. ,,Met de aanhouding van S.Q. is een belangrijke stap gezet in het onderzoek.

Hiermee is de oplossing van verschillende liquidaties een stap dichterbij gekomen, waarmee gerechtigheid wordt bereikt voor de slachtoffers en hun nabestaanden”, lieten de politiekorpsen in november 2020 in een gezamenlijke verklaring weten. Vervolgens werd in februari 2021 de 40-jarige R.L. op Curaçao in zijn voertuig aangehouden voor betrokkenheid bij een vermeende criminele organisatie. De man K., die nu naar Curaçao is overgebracht, is de derde aanhouding in Themis.

Wie informatie heeft die het onderzoeksteam kan helpen, kan het team bereiken via +5999 521 3865 (ook Whatsapp). Wie liever anoniem blijft, kan informatie delen via de volgende tiplijnen (tevens Whatsapp): +5999 679 2896 (Curaçao) of +1 721 553 0561 (Sint Maarten).


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).