Gerstenbluth: Britse variant besmettelijker

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose overheid staat voorlopig alleen nog essentiële reizen toe vanaf Curaçao naar Aruba. Reizigers uit Aruba moeten maximaal 72 uur voor vertrek een PCR-test af laten nemen en een negatief resultaat kunnen aantonen.

F02 Restricties ArubaDie preventiemaatregelen zijn genomen om te voorkomen dat ook op Curaçao mensen besmet raken met de Britse variant van het coronavirus. De variant, die besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus, is aangetroffen bij vijf Covid-patiënten op Aruba: drie inwoners en twee mensen van buiten het eiland.

Dat zo snel maatregelen zijn genomen op Curaçao heeft er mee te maken dat de Britse variant van het virus mogelijk al enkele dagen aanwezig is op Aruba. De testresultaten zijn naar het RIVM in Nederland gestuurd om te beoordelen op de Britse variant. ,,Het duurt een paar dagen voordat daarop antwoord kan worden gegeven”, zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren tijdens een buitengewone persconferentie. Curaçao heeft ook monsters naar Nederland gestuurd. Gerstenbluth verwacht de uitslag daarvan vandaag of morgen. Vooralsnog is geen ‘variant of concern’, zoals de varianten van Sars-CoV-2 officieel genoemd worden, op Curaçao aangetroffen. Maar nu de Engelse mutatie op Aruba blijkt aangetroffen, is het extra belangrijk het aantal besmettingen op Curaçao zo laag mogelijk te houden.

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) zei gisteren dat het coronabeleid op Curaçao niet wordt aangescherpt. ,,Deze week evalueren we de situatie en maandag kondigen we aan hoe we verder gaan.” Een verlenging van de huidige maatregelen behoort wel tot de mogelijkheden. Uitgangspunt is dat niet meer restricties worden opgelegd dan nodig, in balans en op maat. Rhuggenaath: ,,We zijn alert en zullen op basis van informatie en overleg met deskundigen doen wat nodig is.”

De verplichting tot een PCR-test voor reizigers uit Aruba geldt sinds gisteren. Vanwege de beperkte testcapaciteit op Aruba is als alternatief voor een PCR-test ook een antigeentest toegestaan. Wie uit Aruba is gekomen moet behalve voor vertrek sowieso twee, drie dagen later opnieuw een PCR-test laten afnemen op Curaçao om een coronabesmetting uit te sluiten.

Arubaanse reizigers die voor vandaag of morgen een vlucht hebben geboekt en het niet meer lukt voor vertrek een test af te nemen, moet dat dan alsnog doen direct na aankomst op Curaçao. Deze mensen blijven in quarantaine in afwachting van het resultaat van de PCR-test. Bovendien geldt onveranderd dat alle passagiers voorafgaande aan hun reis de Passenger Locator Card (PLC) moeten invullen via www.dicardcuracao.com.

Of de Britse variant van het coronavirus mensen ook ernstiger ziek maakt, is nog onduidelijk. Bekend is dat de besmettingen sneller worden overgedragen, waardoor meer mensen tegelijk Covid-19 oplopen en er dus ook tegelijkertijd meer ernstig zieken zijn. Daardoor kan de zorgcapaciteit in het gedrang komen. Epidemioloog Gerstenbluth heeft gisteren desgevraagd nog eens uitgelegd dat virussen voortdurend veranderen en een menselijk lichaam nodig hebben om te overleven. ,,Normaal gesproken worden mensen van een mutatie minder ziek. Maar inmiddels hebben we geleerd dat Covid zich anders kan gedragen dan we gewend zijn.” Gerstenbluth houdt er rekening mee dat de Britse variant met ernstiger symptomen van Covid gepaard gaat. ,,Maar er zijn nog onvoldoende data beschikbaar om dat met zekerheid te kunnen zeggen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).