Land van herkomst: Haïti
Leeftijd: 44
Kinderen: geen
Beroep: schoolwerk
Aantal jaar op het eiland: 3 jaarvoicesMijn man woont hier al 16 jaar. Hij heeft zijn vergunning en drie jaar geleden stuurde hij een vliegticket voor mij om langs te komen. Ik heb vier jaar gestudeerd aan de universiteit in Haïti, maar nu ik hier woon, maak ik huizen schoon. Het is niet gemakkelijk voor een buitenlander om hier op het eiland te wonen. Mensen behandelen ons niet met respect. Zelfs onze eigen mensen kunnen gemeen zijn. Zo huurden we vroeger ergens anders een huis. De eigenaresse komt ook uit Haïti, maar ze stal ons eten, dus moesten we een andere plek zoeken om te wonen en bij haar weg te komen. We werken elke dag om onze spullen te betalen en ook wat geld naar huis te sturen. Ik heb twee zussen en nichten en neefjes in Haïti.
Tijdens de lockdown kon ik helemaal niet werken en nu de lockdown voorbij is, werk ik maar 1 dag in de week. Het is moeilijk geweest. Mijn man is heel erg ziek. Hij kan al een tijdje niet meer werken. De kanker heeft zich door zijn lichaam verspreid en het is te laat voor behandeling. Hij heeft veel pijn, soms kan hij niet eens lopen. We hebben het geluk deze voedselpakketten te ontvangen en soms brengt de dame waar ik werkte ook boodschappen. Ze is erg aardig en maakt zich zorgen om ons.
Ik zou willen dat mensen hier op Curaçao zouden begrijpen dat we gewoon een normaal, rustig leven willen leiden.
Mijn boodschap is dat we hier nooit vrede voelen. We zijn altijd alert. Ik wou dat mensen dat zouden begrijpen.

Project Creator & Manager: Berber van Beek
Fotografie: Berber van Beek
Tekst en interview: Yolanda Wiel & Berber van Beek
Vertalers: Carlos Monasterios en Judy Wassenberg
Assistent: Ivonne Zegveld, Mareine van Beek en Reina Keijzers

Berber van Beek (1978), is allround fotograaf en eigenaar van Studiorootz - photography. Met het project ‘Hidden voices of undocumented people on Curaçao during Covid-19’ wil zij het verhaal van verschillende ongedocumenteerde mensen op Curaçao in beeld brengen, hun stem laten horen en hiermee meer bewustwording kweken en empathie opwekken voor de situatie van deze groep mensen. Deze campagne zorgt er ook voor dat Venezolanen die naar Curaçao willen komen, de verhalen kunnen lezen over landgenoten die hier ongedocumenteerd leven. Van Beek hoopt hen inzicht te geven in de (moeilijke) levensomstandigheden hier zodat ze weten wat hun eventueel te wachten staat.
Naast de publicaties in het Antilliaans Dagblad heeft Van Beek vanaf 10 december - de Dag van de Mensenrechten - ook een interactieve expo in Het Curaçaosch Museum waarbij naast de foto’s ook schoenen van ongedocumenteerde Venezolanen die zijn gevonden, worden tentoongesteld.
Vorig jaar verscheen de campagne ‘Hidden voices of undocumented Venezuelans on Curaçao’ onder de naam ‘Hiding in plain sight’ bij UNHCR. In het Antilliaans Dagblad is toen gedurende twee maanden elke week een foto samen met een artikel verschenen. Daarnaast is er een social mediacampagne geweest. 

www.studiorootz.com
www.berberprojects.com

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).