Jarenlang geprofiteerd van populariteit wijlen Wiels

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Statenlid Jaime Córdoba van de eenmansfractie Peublo Soberano, de partij van wijlen Helmin Wiels, heeft gisteren PS verlaten.


cordobaVan Soberano is nu weinig meer over. Ben Whiteman, ex-premier, is partijleider maar bekleedt geen politieke functie. Córdoba was feitelijk nog het enige politiek actieve lid van PS. En daarmee het gezicht van de partij. Toch verwijt hij de leiding en het bestuur van PS niet meer de strijd te proeven die Soberano ooit uitdroeg.
De ‘Movementu Revolushonario Pueblo Soberano’, zoals de parlementariër het omschrijft, is niet meer wat het ooit geweest is. In zijn ontslagbrief aan partijvoorzitter en bestuursleden geeft Córdoba niet aan of hij zijn zetel meeneemt of dat hij deze ‘teruggeeft’ aan PS. Waarschijnlijker is echter dat hij als onafhankelijk Statenlid verdergaat.
De volksvertegenwoordiger verklaart elf jaar voor de partij ‘gestreden’ te hebben, waarvan vier jaar samen met Helmin Magno Wiels. Als Statenlid werd de gepensioneerd politieagent daar overigens rijkelijk betaald voor die ‘revolutionaire strijd’: ruim 12.700 gulden salaris per maand.
Bij de laatste verkiezingen, in 2017, haalde Córdoba als lijsttrekker 1.490 persoonlijke stemmen. Niet genoeg voor een zetel, gezien de kiesdrempel van 3.750, en ook opvallend minder dan nummer drie, Ruthmilda Larmonie-Cecilia (tegenwoordig partijvoorvrouw van PNP), die de voorkeur kreeg van 1.722 stemmers. Maar mede dankzij haar en de overige kandidaten kreeg Soberano uiteindelijk 4.028 kiezers achter zich, waardoor Córdoba vier jaar lang parlementariër kon worden.
Met de nieuwe verkiezingen van 19 maart 2021 in zicht lijken de spanningen toe te nemen. De dag van de kandidaatstelling is bepaald op 21 januari. Op die dag moeten de lijsten worden ingediend. Dat brengt allerlei bewegingen met zich mee.
Ook Raul ‘Lucho’ Rosales heeft afscheid genomen van PS, de partij die acht jaar geleden nog als grootste uit de (stem)bus kwam. Maar toen nog met Wiels aan het hoofd. Rosales herinnert eraan dat Wiels op 5 mei 2013 om het leven werd gebracht. Ook hij geeft aan niet meer ‘het vuur’ van de partij te voelen. Hij was nummer vijf in 2017 en kreeg slechts 107 stemmen op zijn naam.
Soberano vormde in 2010 samen met MFK de eerste regering van het Land Curaçao en steunde daarmee de later veroordeelde ex-premier Gerrit Schotte. PS had daarbij 13.886 stemmen gehaald; goed voor 19 procent, terwijl MFK 21 procent haalde (ter vergelijking: PAR kreeg dat jaar het vertrouwen van 30 procent, maar werd naar de oppositiebanken verwezen).
Bij de vervroegde verkiezingen in 2012 behield MFK 21 procent, maar kwam PS op 22,7 procent. Daarmee waren de rollen tussen MFK en PS omgedraaid en tegen alle verwachtingen van Schotte en MFK in ging Soberano in zee met onder meer de nieuwe partij PAIS (die niet meer bestaat). Córdoba, die 420 kiezers achter zich kreeg, profiteerde van de populariteit van Wiels.
Daarna ging het bergafwaarts met Soberano en verkreeg PS in 2016 nog maar 6,7 procent van het electoraat; goed voor twee zetels. En bij de opnieuw vervroegde verkiezingen in 2017 was dat nog maar 5 procent en dus één zetel. Die neemt de 70-jarige parlementariër nu mee tot 11 mei 2021, als de dan nieuwgekozen Staten voor het eerst bijeenkomt.

 

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).