Van onze redactie

Den Haag - De Nederlandse minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken ‘noodzakelijk’ is. Ze laat die mogelijkheid onderzoeken, liet ze gisteravond laat aan de Tweede Kamer weten.

reizigersverslagHet gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen gaan. Ze wil hiermee mensen verder ontmoedigen om te vliegen. De maatregelen die luchthaven Schiphol en vliegmaatschappijen hebben genomen, zijn volgens haar ‘absoluut nog niet genoeg’.

Het is nog niet duidelijk hoe een ‘reizigersverklaring’ eruit zal zien en op welk moment die moet worden ingevuld. Daarvoor is het onderzoek bedoeld, aldus het ministerie. Ook moet nog duidelijkheid komen over wat strikt noodzakelijk is of niet. Vakantie of soortgelijke reizen zijn dat volgens het ministerie niet. Maar vrachtverkeer, vluchten van mensen met een vitaal beroep of familiebezoek in verband met een uitvaart zijn bijvoorbeeld wel noodzakelijk.
Voor Caribische studenten in Nederland, die naar ‘huis’ gaan om bij hun familie op de eilanden te zijn, bestaat ook nog onduidelijkheid.

‘Verwarrende reisadviezen Rutte’

Lange rijen voor Curaçao-balie; vluchten KLM samengevoegd
Ondanks het advies aan Nederlanders van begin november om tot half januari niet buiten Nederland te reizen stonden er op Schiphol lange rijen voor vakantiereizen. Volgens een groot deel van de Tweede Kamer werd dat door de regering van premier Mark Rutte (VVD) in de hand gewerkt door verwarrende reisadviezen.
In Kamervragen van bijna alle fracties wordt geconstateerd dat er in de rijen geen afstand werd bewaard en dat dit ‘zeer onwenselijk’ is. Ondanks het advies van het kabinet om niet op reis te gaan bleven de officiële reisadviezen voor de Canarische Eilanden en Curaçao op geel. Op de NOS legt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) uit dat KLM en Schiphol diverse maatregelen hebben genomen om het probleem op te lossen, zoals bijvoorbeeld het spreiden van vluchten. Ook zou de drukte deels te verklaren zijn door de extra controles die de Marechaussee moet uitvoeren. Die heeft het drukker vanwege de verplichte gezondheidsverklaringen en met het deel van de reizigers dat een negatieve uitslag van een coronatest bij zich moet hebben.
Een van de vragen in de Tweede Kamer: ,,Bent u het ermee eens dat dit verwarring op kan hebben geleverd voor reizigers en de onwenselijke situatie dat tegen het advies in vluchten naar de Canarische Eilanden werden gepromoot en geboekt, zoals dit ook het geval was voor reizen naar Curaçao?”
Curaçao ging door oplopende besmettingen vorig week naar oranje, maar de Canarische Eilanden werden pas dinsdag op oranje gezet toen het algemene negatieve advies werd verlengd tot half maart. Rutte kondigde toen in het Kamerdebat aan dat dit ook zou gebeuren voor Aruba en Bonaire. De Kamer vraagt om in de toekomst de reisadviezen in lijn te brengen met de gecommuniceerde oproepen van het kabinet.
Ook willen de vragenstellers dat er snel een teststraat op Schiphol komt voor reizigers en personeel op de luchthaven. De proef met een ‘air corridor’ tussen Amsterdam en Atlanta met verplichte tests verdient navolging, vinden de fracties.
Gisteren was ‘het een beetje druk’ op Schiphol, zegt Cees Ursem, manager Air France/KLM op Curaçao voor het Caribisch gebied. ,,En ook bij de gate waar de Curaçao- passagiers vertrokken. In overleg met het ministerie van IenW is er besloten om wat meer spreiding van de vluchten te maken.”
Daardoor is voor vandaag en morgen de KL735/KL736 geannuleerd en zijn deze samengevoegd op de KL733/KL734 ‘om aan deze wens te voldoen’, aldus Ursem tegen het Antilliaans Dagblad. ,,Het is nog moeilijk in te schatten wat er in de komende periode verandert. We blijven ons voortdurend aanpassen aan de veranderingen.”
Zoals gezegd heeft de kwestie ook de aandacht getrokken van de Tweede Kamer, die opheldering wilde over de drukte op de Amsterdamse luchthaven. Minister Van Nieuwenhuizen zegt ‘teleurgesteld en boos’ te zijn dat het opnieuw druk was in de vertrekhallen van Schiphol. Ze zegt dat ze er de afgelopen dagen herhaaldelijk contact over heeft gehad met de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen. ,,Toen ik de beelden zag sprong ik echt uit mijn vel. Meteen dit weekend heb ik de sector erop aangesproken, en maandag weer gebeld met Schiphol en KLM. Want dit kan zo niet.” Van Nieuwenhuizen denkt dat de boodschap is overgekomen en dat de problemen zich niet meer zullen voordoen.

Foto Malou Petter

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.