Statenzetel blijft behouden voor partij en coalitie

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - MAN-Statenlid Elsa Rozendal stapt uit de partij MAN, zal de fractie van deze regeringspartij verlaten en daarbij haar zetel in het parlement aan de blauwe partij beschikbaar stellen (lees: teruggeven).

rozendal2,,Op die manier kan MAN de huidige coalitie blijven steunen”, schrijft ze in een verklaring. Echter, zolang zij in de Staten zit en MAN de rug toekeert, is onduidelijk in hoeverre het kabinet-Rhuggenaath, dat tot nu toe kon rekenen op een minimale meerderheid van 11 van de 21 Statenleden (waarvan Rozendal er één is), steun geniet. Zoals bijvoorbeeld ten aanzien zien van de Landsbegroting 2021, die momenteel in het parlement wordt behandeld.

De oppositie rook gisteren tijdens het onlinedebat direct al bloed en vroeg om een ‘roll call’ (naamafroeping). Rozendal was wel een van de 11, terwijl de oppositieleden ondanks hun deelname daarvoor hun camera uitdeden en dus ‘afwezig’ waren. Dit zal de komende tijd waarschijnlijk vaker gebeuren en maakt de coalitie kwetsbaar.

Afscheid komt als een ‘koude douche’

Het afscheid van de nummer vier op de MAN-lijst bij de laatste verkiezingen in april 2017 komt als een ‘koude douche’, zegt partijvoorzitter Yves ‘Payo’ Schoop, zelf de gedoodverfde opvolger van Rozendal. Schoop was al eerder ‘stand-in’, toen hij de plaats innam van Giselle Mc William, die tijdelijk minister werd op het moment dat partijleider Steven Martina enige tijd als bewindspersoon terugtrad.
Hij wist dat er binnen de MAN-fractie, met Rozendal zelf als fractievoorzitter, meningsverschillen waren, maar toch had Schoop het vertrek van Rozendal niet zien aankomen. Zeker niet nu Curaçao in verband met corona voor de grootste crisis in decennia staat en het parlement de begroting - ‘de belangrijkste wet’ - bespreekt.
Daarom wordt het opstappen ‘betreurd’. Toch wordt Rozendal - zoals in principe iedereen welkom is - ‘niet tegengehouden’. Haar wordt ‘veel sterkte’ toegewenst, aldus de partijvoorzitter die dus naar alle waarschijnlijkheid tot aan de verkiezingen op 19 maart 2021 en de daaropvolgende installatie van de nieuwe volksvertegenwoordigers de vijfde MAN-zetel zal bezetten.
Rozendal verlaat de politieke arena niet, zo lijkt het. Ze gaat de komende feestdagen gebruiken om de alternatieven op een rijtje te zetten en erover ‘reflecteren’. Vaststaat dat ze haar krachten wil inzetten om ‘een bijdrage te leveren de gemeenschap uit de moeilijke en complexe situatie te trekken’.
Want, zo begint ze haar communiqué: de uitdagingen waarmee wij als land worden geconfronteerd worden elke dag groter en ingewikkelder. Dat vereist dat iedereen meer moet geven dan we tot nu toe doen en de moed dient te hebben om de weg te bewandelen die de samenleving werkelijk dient.
De 47-jarige in Den Haag geboren Rozendal, die in de jaren ’90 nog Miss Curaçao was, bedankt de MAN voor de geboden kans. In 2017 kreeg zij na Hensley Koeiman, Steven Martina en Kenneth Gijsbertha als nummer vier en eerste vrouw op de lijst 651 persoonlijke stemmen (van in totaal 16.070 voor de partij), terwijl de kiesdeler 3.753 bedroeg.
Een jaar eerder, in 2016, deed ze het - eveneens als nummer vier - met 1.397 stemmen beter. Vóór MAN was Rozendal actief bij de partij PAIS, waarvoor zij in 2012 als nummer zes 239 persoonlijke stemmen binnenhaalde.
Op de vraag van MAN wat ze nu gaat doen en of de berichten dat ze de overstap maakt naar de buitenparlementaire DP (Democratische Partij), waar ooit haar vader oud-premier Sylvius ‘Boy’ Rozendal leiding aan gaf, kon ze volgens Schoop nog niet antwoorden. Partijleider Martina had bij sluiting van deze editie van het Antilliaans Dagblad nog niet gereageerd.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).