Land van herkomst: Venezuela
Leeftijd: 32
Kinderen: Een vijfjarige in Venezuela
Beroep: Manicure
Aantal jaar op het eiland: 4 jaar

hiddenvoicesNiemand had deze pandemie verwacht, maar ik heb er veel last van. In 2016 nodigde een vriend me uit om op vakantie naar Curaçao te komen. In het begin was het moeilijk want ik kende niemand. Ik had geen ideeën over het leven hier op het eiland voordat ik kwam, omdat het plan was om hier gewoon een vakantie door te brengen en terug te gaan, maar toen besloot ik te blijven. In het begin kon ik geen werk vinden en mijn eigen spaargeld zou me niet voor altijd kunnen onderhouden. Het duurde even voordat ik wat klanten kreeg, maar uiteindelijk begon het te werken en kon ik mijn eigen kamer huren.

Ik kende de kliniek Salú Pa Tur via andere mensen uit Venezuela, dus ik heb de voedselpakketten aangevraagd vanaf het begin van de lockdown. Ik woon alleen en deze pakketten hebben me enorm geholpen. Ik heb nergens veel hulp bij nodig behalve met eten. Ik heb hier geen familie, dus de voedselpakketten hebben een enorm verschil voor mij gemaakt.

Voor de nabije toekomst zie ik mezelf met een vergunning en nog steeds hier op het eiland wonen, maar met mijn zoon bij mij. Dat is mijn droom en mijn doel. Het maakt niet uit wat de omstandigheden zijn. Ik wil mijn zoon hier kunnen hebben.
Mijn boodschap is dat de meesten van ons eerlijke mensen zijn en dat we net als ieder ander de kans willen krijgen om bij te dragen aan de samenleving. We zijn niet allemaal criminelen.

Project Creator & Manager: Berber van Beek
Fotografie: Berber van Beek
Tekst and Interview: Yolanda Wiel & Berber van Beek
Vertalers:   Carlos Monasterios en Judy Wassenberg
Assistent: Ivonne Zegveld, Mareine van Beek en Reina Keijzers  

Berber van Beek (1978) is allround fotograaf en eigenaar van Studiorootz - photography. Met het project ‘Hidden voices of undocumented people on Curaçao during Covid-19’ wil zij het verhaal van verschillende ongedocumenteerde mensen op Curaçao in beeld brengen, hun stem laten horen en hiermee meer bewustwording kweken en empathie opwekken voor de situatie van deze groep mensen. Deze campagne zorgt er ook voor dat Venezolanen die naar Curaçao willen komen, de verhalen kunnen lezen over landgenoten die hier ongedocumenteerd leven. Van Beek hoopt hun inzicht te geven in de (moeilijke) levensomstandigheden hier zodat ze weten wat hun eventueel te wachten staat.
Naast de publicaties in het Antilliaans Dagblad heeft Van Beek vanaf 10 december - de Dag van de Mensenrechten - ook een interactieve expo in het Curaçaosch Museum waarbij naast de foto’s ook schoenen van ongedocumenteerde Venezolanen die zijn gevonden, worden tentoongesteld.
Vorig jaar verscheen de campagne ‘Hidden voices of undocumented Venezuelans on Curaçao’ onder de naam ‘Hiding in plain sight’ bij UNHCR. In het Antilliaans Dagblad is toen gedurende twee maanden elke week een foto samen met een artikel verschenen. Daarnaast is er een social mediacampagne geweest.

www.studiorootz.com
www.berberprojects.com


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).