Binnen drie weken bevindingen onafhankelijk onderzoek naar black-outs

Van een onzer verslaggevers 
Willemstad - Twee black-outs binnen een week ‘is niet goed’, zegt minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling en politiek verantwoordelijk voor het nutsbedrijf Aqualectra.
blackoutsEerder deze week sprak hij zich nog enigszins mild uit over de black-out van maandag - ,,Een totale black-out is natuurlijk niet fijn, daartegenover kunnen we gelukkig nog steeds stellen dat een black-out meer uitzondering is dan regel op Curaçao - nu onderneemt de bewindsman stappen.
Er moet een diepgaand onderzoek komen naar de ‘root cause’, zoals Martina het omschrijft. Ook heeft de minister Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta (PAR) aangeschreven met het verzoek om samen met de directie van Aqualectra het parlement tijdens een vergadering tekst en uitleg te geven over de laatste ontwikkelingen op het gebied van de stroomlevering. Vandaag komt de directie van Aqualectra zelf met een uitgebreid verslag naar buiten.
,,Alhoewel de recente black-out een andere oorzaak heeft dan de vorige, moeten we de situatie toch als ernstig bestempelen”, zegt Martina tegen het Antilliaans Dagblad. In het verleden was hij algemeen directeur van Aqualectra en kent het energiebedrijf dus nog van binnenuit. ,,Dat een deel van het net en de productie-eenheden uitvallen als gevolg van een storing is begrijpelijk, maar dat het hele systeem plat gaat is niet normaal. Vandaar dat ik in samenspraak met de raad van commissarissen (RvC) en het management heb verzocht een onafhankelijke commissie in te stellen van lokale en internationale experts om een gedegen onderzoek te doen naar de ‘root cause’ van de black-outs.”
De verwachting is, aldus de minister, dat aanbevelingen ‘binnen drie weken’ beschikbaar zullen komen, op basis waarvan black-outs in de toekomst moeten worden voorkomen. ,,Ik spreek mijn vertrouwen uit in de deskundigheid van de RvC dit proces te entameren en tezamen met de directie het proces te doorlopen.”
Verder wil Martina ‘onze welgemeende excuses’ aan de bevolking van Curaçao aanbieden, die - zo verwoordt hij de verbijstering en verontwaardiging - ‘wederom de nadelige gevolgen van een black-out heeft moeten doorstaan’. Maar ook zegt de bewindsman dit: ,,Ik wil eenieder binnen Aqualectra een hart onder de riem steken om deze moeilijke periode door te komen, en spreek de hoop uit dat op korte termijn de levering van water en elektriciteit wordt gegarandeerd en - belangrijker nog - een hoge betrouwbaarheid wordt verzekerd.”
In zijn ingelaste persbriefing donderdag eind van de middag, gaf algemeen directeur van Aqualectra, Darick Jonis, direct aan samen met financieel directeur Neysa Isenia ‘alle verantwoordelijkheid’ op zich te nemen.
De bestuurder van Aqualectra is officieel Integrated Utility Holding nv. Aqualectra nv bestaat pas sinds januari 2018. Voordien bestond het bedrijf uit Aqualectra Production (Kompania di Produkshon di Awa i Elektrisidat di Korsou (KAE) nv) en Aqualectra Distribution (Kompania di Distribushon di Awa i Elektrisidat di Korsou (Kodela) nv).
De raad van bestuur (RvB) van overheidsvennootschap Integrated Utility Holding (IUH) bestaat uit twee leden: Jonis als chief executive officer (ceo) en Isenia chief financial officer (cfo). De raad van commissarissen (RvC) wordt gevormd door Karel van Haren (president-commissaris), Janine Da Silva De Goes-Laclé, Richenel Bulbaai en Romanus Rudolph. Minister Martina heeft het nutsbedrijf in zijn portefeuille; hij heeft het parlement verzocht om de Statenleden te informeren. Martina wil dan in een centrale commissievergadering, samen met de directie van Aqualectra, tekst een uitleg geven aan de volksvertegenwoordiging. Daaruit blijkt dat de politiek bestuurder de situatie wel ernstig neemt.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.