Aqualectra zet alle middelen in

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In tegenstelling tot wat Aqualectra-topman Darick Jonis donderdagavond in eerste instantie verklaarde, namelijk dat een probleem bij de CRU-centrale de oorzaak was van de laatste black-out, meldt het nutsbedrijf dat er nu ‘aanwijzingen zijn’ dat bij Aqualectra zelf een productie-eenheid uitviel.
cruOp het moment dat CRU (Curaçao Refinery Utilites, onderdeel van overheids-nv Refineria di Kòrsou, RdK) niet in staat bleek om meer vermogen te geven, zorgde het beveiligingssysteem ervoor dat deze centrale van het elektriciteitsnet werd afgehaald, wat er uiteindelijk toe leidde dat ook andere productie-eenheden uitvielen en er sprake was van een black-out. Er moet wel nader en diepgaand onderzoek worden gedaan naar de oorzaak of oorzaken, meldt Aqualectra in een perscommuniqué.
Toen de storing zich voordeed, waardoor het hele eiland voor de tweede maal in minder dan drie dagen zonder elektra zat, heeft het nutsbedrijf naar eigen zeggen onmiddellijk alle middelen ingezet om Curaçao zo snel mogelijk weer van stroom te voorzien. Zoals deze krant gisteren al berichtte duurde het bijna zeven uur voordat de laatste wijken weer waren aangesloten.
Terwijl de elektra iets na 15.00 uur wegviel (bedrijf houdt het zelf op 15.20 uur), werden de laatste woningen en bedrijven tegen 22.00 uur weer voorzien. ,,Twee black-outs in een week, hoewel de oorzaken niet dezelfde zijn, zet onze gemeenschap onder grote druk”, begrijpt Aqualectra zelf ook. Het energiebedrijf zegt ‘mee te leven’ en ‘te begrijpen’ dat de black-out veel hinder veroorzaakt. ,,Daarom biedt Aqualectra oprecht haar verontschuldigingen aan de gemeenschap aan.”
Nu iedereen weer elektriciteit heeft, ligt de nadruk op het veiligstellen van betrouwbare levering van stroom, zoals Aqualectra verplicht is. Het nutsbedrijf doet altijd grondig onderzoek als zich een ernstig incident heeft voorgedaan. Hieruit wordt lering getrokken om te voorkomen dat zoiets zich niet herhaalt. Dat gaat ook nu weer gebeuren, meldt de persverklaring. Zowel naar het gebeuren op 7 december als wat zich drie dagen later op 10 december voordeed.
,,Aqualectra beseft dat de gemeenschap rekent op stabiele en duurzame stroomlevering tegen een verantwoordelijke prijs.” Het bedrijf en de werknemers zullen met extra commitment zorgdragen voor water en elektra, zo eindigt het communiqué.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).