Binnen 72 uur opnieuw black-out; nu andere oorzaak

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Curaçao is voor de tweede keer binnen 72 uur tijd getroffen door een complete stroomuitval. Na maandagochtend was het donderdagmiddag wéér raak. De samenleving reageert met ongeloof en grote verontwaardiging.

kaarsjes2Darick Jonis, algemeen directeur van Aqualectra legde ‘met pijn in mijn hart’ uit dat de black-out dit keer een andere oorzaak heeft dan de stroomuitval van begin deze week. ,,Het is nu niet de capaciteit die ons parten speelt, maar een fout in het protectiesysteem”, stelde hij in een persbriefing, buiten op het terrein van het energiebedrijf aan de Dokweg. Jonis neemt, samen met financieel directeur Neysa Isenia, alle verantwoordelijkheid voor het gebeuren op zich.

Donderdag viel de elektriciteit omstreeks 15.00 uur uit als gevolg van een storing in de CRU-plant op het Isla-terrein. CRU staat voor Curaçao Refinery Utilities, ook wel bekend als de BOO-centrale. De storing vertoont veel gelijkenissen met die van november vorig jaar, legt de directeur uit. Het nutsbedrijf heeft daardoor wel sneller kunnen handelen en zo spoedig mogelijk telecommunicatiebedrijf UTS/Flow van stroom voorzien. De topman legt uit dat CRU en Aqualectra elkaar nodig hebben, ook bij het opstarten.
,,Vandaag zagen we ineens dat CRU, als gevolg van een probleem aldaar, alle elektra van Aqualectra wegtrok. Met als gevolg dat onze machines allemaal één voor één uitvielen. Daarnaast is het zo dat er een krachtig beveiligingssysteem in de nieuwe centrale bij de Dokweg is ingebouwd en dat bij een storing al snel alle eenheden worden afgesloten. Er is 150 miljoen gulden in de nieuwe plant gestoken, dus een goede bescherming is nodig. Tegelijkertijd moeten we zoeken naar een betere balans, waarbij dit - een black-out - toch niet zo snel kan gebeuren”, zo licht Jonis nader toe.

Hij kon om 18.00 uur tijdens de ingelaste briefing nog niet zeggen hoe laat hij de stroom terugverwachtte. Dokweg moest op dat moment nog opstarten. Iets voor 19.00 uur werden de eerste wijken weer van elektra voorzien, maar vele buurten op het eiland zaten nog in het duister. In huizen zorgden kaarsjes voor een beetje licht. Op veel plekken waren generatoren te horen. Op de stille, donkere straten heerste begin van de avond een spookachtige sfeer. Om 21.00 uur was circa 85 procent van de huishoudens en bedrijven weer aangesloten. Tegen 22.00 uur liet de directie desgevraagd weten dat iedereen weer stroom had. Bijna zeven uur na de uitval.
De stroomstoring ontstond precies op het moment dat de bedrijfsleiding de black-out van maandag aan het evalueren was. ,,Ik zag, voor mijn ogen, op de schermen in de controlekamer alles op rood springen”, aldus de directeur.
,,We waren fase twee van een storing aan het bespreken, namelijk het ontwikkelen van een Plan B. Fase één is een analyse van wat er is gebeurd. Fase drie is hoe problemen zo snel mogelijk opgelost kunnen worden. We hebben er vandaag voor gezorgd dat sommige wijken binnen twee uur weer op het net aangesloten waren.”

Ondertussen zijn volgens Jonis verschillende medewerkers van vakantie teruggeroepen. Mensen uit het buitenland krijgen is wat moeilijker vanwege de coronamaatregelen en reisrestricties. Maar zelfs daarvoor heeft het nutsbedrijf bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) een verzoek ingediend om de mensen die eigenlijk in quarantaine moeten toch enkele uurtjes per dag op het machinepark aanwezig te laten zijn.
Op sociale media was de boosheid groot. Velen kunnen niet begrijpen dat het eiland weer in het donker zit. Ze wijzen op de economische schade, maar ook op de reputatie van Curaçao. Er worden vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de infrastructuur van Aqualectra. Minister Steven Martina (MAN) met Aqualectra in zijn portefeuille heeft nog niet gereageerd.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.