Aqualectra kampt met onderbezetting door uitval personeel

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao kampte gisteren vrijwel de hele dag met een totale ‘black-out’. Iets voor 9.00 uur ‘s ochtends viel de stroom uit en al gauw bleek dat het om het hele eiland ging.
stroomuitvalRond een uur of 17.00 werden wijken langzaamaan weer aangesloten op het net. Directeur Darick Jonis van Aqualectra bood gisteren tijdens de laatste persbriefing de gemeenschap zijn ‘excuses’ aan.
Volgens Jonis is het aantal corona-patiënten bij het nutsbedrijf de oorzaak van de grote storing. Verschillende technici zijn positief getest en daardoor moeten ook meerdere medewerkers in quarantaine. ,,Hierdoor is sprake van onderbezetting”, verklaarde hij vanuit de controlekamer.
In een later persmoment legde hij uit dat er vanwege enkele Covid-19-gevallen meer personeel preventief werd getest en dat zaterdag nog eens zes collega’s positief bleken. ,,Het is voor ons een onverwachte golf van coronagevallen en collega’s die om preventieredenen in quarantaine moeten blijven. Terwijl wij al vanaf medio dit jaar van alle medewerkers een mondkapje vereisen en hun temperatuur meten.”
In het weekend is een van de productie-units uitgeschakeld om er een grote ontsmettingsschoonmaak te houden. Bij het weer opstarten hiervan gisterochtend ging het mis. ,,Temeer omdat in de ochtend altijd een piek is in de vraag naar stroom”, aldus Jonis.
In een korte verklaring werd in eerste instantie gemeld dat het opstarten zo’n vier tot zes uur in beslag zou nemen. ,,Het ziekenhuis en de luchthaven zullen vanwege hun vitale functies als eerste van stroom voorzien moeten worden”, zo verklaarde de directeur. Curaçao Medical Center (CMC) meldde zelf dat het ziekenhuis direct is overgeschakeld op het gebruik van de generatoren en dat de zorg voor de patiënten ‘onder controle’ was. ,,Onze generatoren kunnen voor een week stroom leveren”, zo stelt de CMC-woordvoerder desgevraagd gerust.
Zes uur na de uitval was er nog lang niet overal elektriciteit. In een enkele wijk was de stroom even terug, maar viel al snel weer uit. Dat wees op problemen bij het opstartproces. Jonis: ,,Het blijft een uitdaging, want er is een gebrek aan personeel, aan technische ondersteuning. Dit keer is de stroomcapaciteit niet het probleem.” Op een vraag van de pers of er niet elders personeel gevonden kan worden om in te springen, stelt Jonis dat hij de problemen had zien aankomen en dat al hulp is gezocht vanuit het buitenland, bij de Wärtsilä-technici die bekend zijn met Aqualectra. Ook is bij onderaannemers gevraagd om mensen te outsourcen. ,,Om die reden hebben we de unit ook eerst schoongemaakt en gedesinfecteerd. Want ingehuurde mensen willen niet ergens werken waar mogelijk corona heerst.”
Het gevolg van de black-out is dat er ook internetproblemen ontstonden en bijvoorbeeld Digicel een tijdje uit de lucht was. Veel mensen maken overigens direct aanspraak op hun mobiele data, waardoor de verbindingen trager worden. Ook viel in sommige wijken de waterdruk weg. Dat komt volgens de Aqualectra-directeur omdat pomphuizen op stroom draaien.
Tegen 16.00 uur kregen de eerste wijken weer stroom. Om 18.00 uur was zo’n 70 procent van het eiland voorzien. Bándabou, Saliña en een deel van Punda waren pas als laatste aan de beurt. ,,We blijven de komende uren en dagen alles goed monitoren”, aldus Jonis in een laatste persbriefing. Op de vraag of black-outs op het eiland te voorkomen zijn, stelt Jonis, dat dit niet het geval is. ,,We leven op een klein eiland en zijn niet verbonden aan een ander land om bij uitval te kunnen overschakelen. Dat vergt enorme investeringen. We doen er alles aan, maar stroomuitval is niet helemaal te voorkomen.” Feit is dat de black-out heeft gezorgd voor een enorme schadepost voor de al fragiele en door Covid-19 getroffen Curaçaose economie. Het is de derde black-out in iets meer dan een jaar: de voorgaande twee keer waren in februari 2020 en november 2019.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.