Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Om 10.00 uur vanochtend legt Steven Croes (40) de eed of belofte af ten overstaan van de gouverneur en wordt hij daarmee de nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS); de elfde die Curaçao sinds 2010 heeft gekend.

F07 Niet vies van uitdagingDe jonge, ambitieuze en enthousiaste nieuwe bewindsman heeft een duidelijke visie en een drietal prioriteiten voor de post waar sinds 2010 tien andere ministers de scepter hebben gezwaaid. In een exclusief gesprek met het Antilliaans Dagblad op de vooravond van zijn beëdiging weidt Croes hierover uit.

Sinds bekend werd dat hij de nieuwe minister van Onderwijs zou worden, is meerdere malen de vraag gerezen wat Croes, met een financieel-economische achtergrond, precies kan betekenen voor de onderwijssector. Zelf is Croes ervan overtuigd dat hij een positieve bijdrage kan leveren. ,,Ik ben opgeleid in bedrijfsmanagement. Dit geeft je de vaardigheden om in welk project of portefeuille dan ook ideeën te structureren en organiseren en mensen te motiveren samen te werken om de gestelde doelen te bereiken. Eén van de grootste actuele problemen binnen het onderwijs heeft een financieel karakter; het feit dat ik uit de financiële sector kom zal dus zeker handig zijn”, aldus Croes. ,,Bovendien ben ik niet vies van een uitdaging. Ik heb 16 jaar ervaring in de private sector waar ik heb geleerd te onderhandelen, te communiceren om grote en moeilijke problemen op te lossen en om mensen samen te laten werken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Ik ben niet iemand die maar blijft praten; ik hou ervan om actie te ondernemen. Met mijn uitgebreide ervaring op dit gebied, mijn manier van samenwerken met anderen, mijn financieel-economische achtergrond en enthousiasme ben ik er zeker van dat ik samen met degenen die liefde koesteren voor onze kinderen, ervoor kan zorgen dat een aantal belangrijke trajecten gaan lopen in de vier maanden die nog voor ons liggen en dat we daarmee de kwaliteit van het onderwijs helpen verhogen.”

Het is nu volgens Croes zaak dat alle partijen binnen de onderwijssector bij elkaar komen zodat enkele projecten, zoals het verbeteren van de IT-infrastructuur op scholen, kunnen gaan lopen. ,,Er zijn verschillende projecten en trajecten waar een besluit over moet worden genomen zodat de zaken kunnen gaan lopen. Geldgebrek is niet altijd de reden waarom iets vastloopt; soms is het ook een kwestie van een gebrek aan communicatie en samenwerking. Uiteraard heeft het financiële probleem binnen de onderwijssector ook mijn aandacht en denk ik dat we manieren kunnen vinden om het weinige geld dat er is en de fondsen die door Nederland beschikbaar worden gesteld op een verantwoordelijke en efficiënte wijze te gebruiken.”

Als minister van Onderwijs heeft Croes een drietal prioriteiten: een nulmeting van het onderwijs; het renoveren van de schoolgebouwen; en het ‘Teach Them Young’-concept waarbij kinderen van jongs af aan normen, waarden en discipline wordt aangeleerd. Een nulmeting van het onderwijs op Curaçao is volgens Croes zo snel mogelijk nodig om een duidelijk beeld te krijgen van alle actuele problemen waarmee het onderwijs te kampen heeft. ,,Van het gebrek aan materiaal tot trainingen voor docenten en ambtenaren en uiteraard alle gevolgen van de coronaviruspandemie en wat er gedaan moet worden om dit zoveel mogelijk te beperken”, aldus de nieuwe bewindsman. Hij geeft aan dat deze nulmeting geen langdurig project mag worden omdat uit deze scan de nodige informatie wordt gehaald voor een meerjarig beleidsplan dat het instrument moet worden om in de komende jaren de kwaliteit van het onderwijs te verhogen. ,,Volgende week beginnen we al samen met experts uit Curaçao en Nederland met de voorbereidingen. Uiteraard zijn er acute problemen door covid, waar ik samen met het team dat hier al maanden mee bezig is, meteen de nodige aandacht aan zal schenken.”

De renovatie van schoolgebouwen is reeds in voorbereiding bij het ministerie van OWCS en in december zal een assessment worden gemaakt van circa honderd schoolgebouwen. ,,Hierbij wordt er gekeken naar de stroom- en watersituatie, maar ook de staat van de schoolgebouwen en infrastructuur voor IT. Onze kinderen moeten kunnen leren en onze docenten moeten kunnen werken in een aangename omgeving op school. Samen met mijn ministerie en de fondsen die Nederland beschikbaar stelt, kunnen we in de komende maanden beginnen aan dit traject”, vertelt Croes.

Zijn laatste (voorlopige) prioriteit is om kinderen van jongs af aan normen en waarden, maar ook discipline bij te brengen. ,,Het is belangrijk een kind vanaf de jonge jaren te leren naar zijn of haar ouders te luisteren, te leren accepteren dat ze niet alles kunnen krijgen wat ze willen, dat ze een taak moeten afronden. Daarom pleit ik voor het Teach Them Young-concept, waarbij we onze kinderen van jongs af aan leren integer, eerlijk en oprecht te zijn, om te sporten, gezond te eten, een tablet of computer op de juiste wijze te gebruiken, van de wetenschap te houden, onze cultuur te koesteren en zoveel mogelijk talen te leren. Daarom zal ik mij er ook voor inspannen dat onze scholen gebruik maken van nieuwe en moderne apparatuur om het onderwijs aantrekkelijk te maken voor onze kinderen waardoor ze zin hebben om naar school te gaan en te leren.”

Achtergrond Croes

Steven John Croes (13 januari 1980) is geboren en getogen op Curaçao. Hij is oud-leerling van het Radulphus College. Na afronding van de Havo in 1999 heeft Croes de opleiding International management gevolgd op de International School of Economics te Rotterdam en deze in 2004 succesvol afgerond. Tijdens zijn carrière heeft hij verder twee ‘Leadership Academies’ afgerond zowel in Amsterdam als Bogota.

Croes heeft een omvangrijke ervaring in de financiële wereld waarbij hij managementfuncties heeft bekleed bij verschillende noemenswaardige bedrijven zoals Citco Funds Services te Amsterdam (2006-2012) en op Curaçao HB Management nv (2012-2015), Intertrust bv (2015-2016) en sinds 2016 tot heden bij Citco Banking Corporation. De kersverse politicus heeft altijd een affiniteit gehad voor de politiek en besloot in 2019 lid te worden van de PAR. Binnen de organisatie zit hij in verschillende commissies en is hij tot bestuurslid van de partij gekozen.

Voor de Statenverkiezingen die in maart 2021 plaatsvinden hoopt Croes op de kandidatenlijst van PAR te staan. ,,Ik wil graag mijn land dienen. Maar uiteraard is het bestuur van de partij belast met de kandidatenlijst. Als ze mij benaderen, kan de Curaçaose gemeenschap erop rekenen dat ik me beschikbaar stel zodat ik me kan blijven inzetten voor het welzijn van ons land”, aldus Croes.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).