Centrale Bank kan geen nadere verklaring geven

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - Op instructie van toezichthouder Centrale Bank CBCS heeft de raad van commissarissen (RvC) van verzekeringsmaatschappij Nagico haar ceo, Detlef Hooyboer, geschorst.

nagicoDat bericht de krant The Daily Herald op Sint Maarten, waar het hoofdkantoor van Nagico (Netherlands Antilles General Insurance Company) is gevestigd. Nagico heeft verder ook grote vestigingen op Curaçao en Aruba, waar Hooyboer vandaan komt en oorspronkelijk aan het roer stond van de Nagico-bedrijfsactiviteiten.
De schorsing werd maandagavond door de verzekeraar bevestigd tegenover The Daily Herald. Desgevraagd wil de op Aruba geboren Hooyboer (44 jaar) in dit stadium tegenover het Antilliaans Dagblad inhoudelijk nog geen commentaar geven op zijn schorsing. Op de vraag wie waarnemend ceo is, zegt hij dat Justin Woods en Eric Ellis de twee andere directeuren zijn. Nagico telt over de verschillende Caribische eilanden verspreid ruim 300 personeelsleden.
De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten is ook verzocht om een nadere toelichting. ,,Na het doornemen van de door de redactie gestelde vragen, moeten we concluderen dat het beantwoorden hiervan zou indruisen tegen onze geheimhoudingsplicht. Wij verwijzen hierbij naar artikel 78 van de Landsverordening toezicht verzekeringsbedrijf”, aldus de CBCS.
Nagico liet in een verklaring weten: ,,We kunnen bevestigen dat de raad van commissarissen ceo Detlef Hooyboer, op instructie van de CBCS, heeft geschorst. Om reden van vertrouwelijkheid kunnen wij op dit moment geen details vrijgeven of aanvullende informatie, aangezien het een lopend onderzoek betreft.”

De Sint Maartense krant bericht op eigen gezag te hebben vernomen dat de schorsing te maken zou hebben met bedrijven op Aruba waar de ceo een band mee heeft, die door Nagico allerlei lucratieve contracten waren gegund toen Hooyboer nog manager van Nagico op Aruba was.
In januari 2019 werd bekend dat Hooyboer de nieuwe topman was van verzekeringsmaatschappij Nagico. De toenmalig chief executive officer (ceo), Dwayne Elgin, had ontslag genomen en verliet per 15 januari - na bijna achttien jaar voor Nagico gewerkt te hebben - het verzekeringsbedrijf. Elgin had in 2014 de taken overgenomen van Imran McSood Amjad, grootaandeelhouder en de huidige president-commissaris. Nagico, opgericht in 1982 en naar eigen zeggen inmiddels actief in 21 Caribische gebieden, heeft ook Peak Reinsurance Company als een van de aandeelhouders.
De laatste gepubliceerde jaarrekening (op de website) betreft 2018, terwijl de jaarcijfers over 2019 volgens de richtlijnen van toezichthouder CBCS al medio 2020 hadden moeten zijn uitgebracht. Op vragen daarover aan de CBCS, blijft de Centrale Bank het antwoord schuldig.
De nettowinst vóór belastingen bedroeg 7,7 miljoen dollar over 2018 (over een eigen vermogen van 92,2 miljoen dollar) vergeleken met een verlies van 17,9 miljoen dollar over rampjaar 2017 in verband met orkanen Irma en Maria. Aldus McSood in zijn verslag over 2018. De totale activa per eind 2018 bedroegen 398 miljoen dollar (was 752,7 miljoen dollar ultimo 2017).
Hooyboer was voor zijn aanstelling tot ceo belast met Nagico op Aruba, Bonaire en Curaçao en directeur van Nagico Leven. Hij gaf al sinds de start van Nagico op Aruba leiding aan deze verzekeraar en werd in december 2014 ceo van het Levenbedrijf. Hooyboer heeft een masterdiploma Business Administration met een specialisatie in strategisch management, financieel management, strategic control systems, projectmanagement en management van non-profitorganisaties. Hij is gehuwd met Michelle Hooyboer-Winklaar, voormalig AVP-minister van Aruba.

Hooyboer destijds gelinkt aan InsureToStudy...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).