Premier Rutte ontraadt motie tegen vakanties naar Curaçao

Van onze correspondent
Den Haag - De Partij voor de Dieren (PvdD) en de Socialistische Partij (SP) hebben woensdagavond aan het einde van het coronadebat in de Tweede Kamer de Nederlandse regering in een motie gevraagd vakantiereizen naar Curaçao en de andere eilanden te ontmoedigen.
curacao blijdt geelDe fracties vinden de risico’s op verspreiding van het coronavirus te groot. Premier Mark Rutte is het daar niet mee eens: ,,Curaçao is geel en blijft geel.”
Na een stevige lobby van Curaçao, gesteund door staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties, werd begin november een uitzondering gemaakt voor het Caribisch deel van het Koninkrijk bij het ontmoedigen van buitenlandse reizen. Dat gold met name voor Curaçao, dat toen nog als enige eiland code geel had als reisadvies. Een dag later kwam Bonaire daarbij en gisteren kreeg Aruba code geel.
,,We zien een run op vliegtickets naar Curaçao, terwijl de besmettingen daar juist aan het oplopen zijn. Wij vinden deze uitzondering dan ook niet echt verstandig en willen het kabinet vragen of het geen goed idee zou zijn om deze gewoon in te trekken”, zei Kamerlid Eva van Esch van de PvdD in het debat.
Premier Mark Rutte ziet nog geen aanleiding om het reisadvies te wijzigen. Hij prees de ‘stevige maatregelen’ die Curaçao neemt in verband met de oplopende besmettingen. ,,Op dit moment is er dus nog geen reden om het advies op oranje te zetten. Curaçao is geel en het blijft geel. Aruba is oranje, maar gaat waarschijnlijk snel naar geel. Sint Maarten is oranje en blijft oranje. Bonaire is geel en blijft geel.”
Van Esch nam geen genoegen met dat antwoord: ,,De besmettingen nemen daar wel degelijk toe. Je zou kunnen zeggen dat dat toch een verband houdt met elkaar.” Rutte legde verder uit dat Curaçao code geel behoudt, omdat er ook gekeken wordt naar wat er op het eiland wordt gedaan aan bron- en contactonderzoek en naar de druk op de zorg. Op basis daarvan vindt het RIVM reizen nog steeds verantwoord, hoewel de premier moest toegeven dat de situatie op Curaçao zorgelijk is met een hoge incidentie (het aantal besmettingen is 197 per 100.000 inwoners) en veel positieve testresultaten (13 procent), aantallen die vergelijkbaar zijn met Nederland.
Omdat de PvdD en de SP van mening blijven dat het niet slim is om Nederlanders massaal op Curaçao of de andere eilanden op vakantie te laten gaan, werd de motie ingediend. Van Esch: ,,Ook als een land op geel staat, is dat in deze situatie volgens mij niet wenselijk. Ik zoek dus nog een beetje naar een mogelijkheid om tegen mensen te zeggen dat ze daar niet naartoe moeten gaan, ook al is het code geel. We moeten ze ook niet verleiden.”
Rutte reageerde nog door te zeggen dat het advies aan Nederlandse burgers om voorlopig in Nederland te blijven blijft gelden. ,,Nederland is ook het Koninkrijk. Nederland is ook Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Sint Eustatius, Saba en Bonaire. Zo hebben we het afgesproken.” Hij ontraadde de motie. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de motie.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).