Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De online gaming-sector (iGaming) van Curaçao behoort tot de grootste in de wereld, maar het Land Curaçao zelf verdient er nauwelijks aan. Dit kan niet langer zo voortduren, zegt minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën in reactie op de belangenvereniging Ciga.


gamingDe Curaçao Internet Gaming Association heeft positief gereageerd op het begin deze maand tussen Nederland en Curaçao overeengekomen Landspakket. Dit laat zien hoe belangrijk de potentiële bijdrage van de sector van online kansspelen is en kan zijn voor de lokale economie. Ciga is vóór hervorming. Het bestuur pleit voor ‘solide publiek-private samenwerking’ en wacht daarbij op de aftrap van de minister. 
Als Gijsbertha wordt beluisterd, heeft die aftrap al plaatsgevonden en is de wedstrijd begonnen. ,,Al bijna een jaar ben ik in nauwe samenwerking met stichting Gaming Control Board (GCB) bezig met online gaming. De regulator is nu ‘in place’, namelijk GCB die ook toezichthouder wordt op álle kansspelen.”
Ook heeft de minister naar eigen zeggen al diverse besprekingen gevoerd met individuele lokale ondernemingen actief op het gebied van iGaming, bijgestaan door een internationaal op dit terrein opererend bedrijf. Gijsbertha noemt geen namen, maar wil hiermee aantonen dat hij en zijn ministerie al volop in beweging zijn. ,,Zelfs nog vóór het Landspakket dat er nu ligt”, zegt hij tegen het Antilliaans Dagblad.
De bewindsman: ,,Ons wetsvoorstel ligt nu bij WJZ (Wetgeving en Juridische Zaken) en zodra dit klaar is, gaat het naar de SER (Sociaal-Economische Raad) en RvA (Raad van Advies). Dat is ook het moment dat we bereid zijn om met andere stakeholders binnen de sector te zitten.”
Van belang vindt Gijsbertha het om te benadrukken dat de Curaçaose online gaming wereldwijd tot een van de grotere behoort, maar dat de overheidskas er nauwelijks beter van wordt. ,,Dat moet echt anders”, zegt hij vastbesloten.
,,We hebben aan benchmarking gedaan en zijn ervan overtuigd met een regeling te komen die de sector zal versterken en tegelijkertijd ervoor zal zorgen dat de jurisdictie Curaçao een fair deel hiervan kan ontvangen. Met dit alles waren we al volop aan de gang nog voordat het Landspakket in beeld kwam.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.