SKO: Toename klandizie zonder parkeerkosten

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De Parking Authority Curaçao (PAC) is op verzoek van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) deze week weer gestart met haar werkzaamheden.

PACDit wordt bevestigd door VVRP-minister Zita Jesus-Leito (PAR).,,We konden de parkeersituatie niet uit de hand laten lopen. Er is een parkeerbeleid van de regering waarbij voor parkeren in de binnenstad betaald moet worden. Dit beleid moet voortgezet worden”, aldus de minister. Zij legt uit dat er een beheersovereenkomst in de maak is die eerdaags naar de Staten gaat voor goedkeuring. Het is niet gebruikelijk dat een beheersovereenkomst naar de Staten moet, maar volgens de uitleg van de minister is dit wettelijk verplicht als het gaat om een contract van tien jaar of langer. De minister antwoordt bevestigend op de vraag of de Staten nu moeten beslissen over een beheersovereenkomst die met een terugwerkende kracht van tien jaar (2010) alsnog getekend moet worden. ,,U begrijpt dat de volgende beheersovereenkomst een termijn van vijf jaar kent”, zo voegt ze eraan toe. Daarvoor moet nu een openbare aanbesteding opgestart worden.

Daarover gesproken, de Sosiedat di Komersiantenan di Otrobanda (SKO), de koepelorganisatie van winkels in Otrobanda, wil helemaal niet dat er een openbare aanbesteding komt. ,,We willen samen met Downtown Management Organization (DMO, de koepelorganisatie van Punda) een overeenkomst sluiten met de overheid om het parkeerbeheer in eigen hand te houden. Een public-private partnership (PPP). Wij willen de gelden innen en weer terug investeren in de verfraaiing van de binnenstad”, zegt Jacqueline Seibald van SKO.
Deze week had SKO een persbijeenkomst om te protesteren tegen het feit dat PAC weer gestart is en de minister een vergadering met de organisatie heeft afgezegd. Seibald: ,,Toen PAC er eigenhandig mee stopte een paar weken geleden, zagen wij een toevloed van mensen in de stad. Voor ons is dat een bewijs dat het parkeerbeleid in de stad en de klantonvriendelijkheid daarvan mensen ervan weerhoudt de stad te bezoeken.” Zij spreekt van een toename van 30 procent van stadsbezoekers.

In de persconferentie deze week pleitte SKO ervoor om in de komende periode, zolang de coronacrisis nog heerst, de stad te vrijwaren van het betalen van parkeergeld. Want, zo wordt aangevoerd: ,,De winkels in de binnenstad kunnen de extra klandizie goed gebruiken.” Voor de toekomst zouden SKO en DMO met de regering willen afspreken dat er in de ochtenduren betaald parkeren is, vooral voor mensen die in de stad werken, maar dat de middag hiervan vrijgesteld is zodat bezoekers makkelijker naar de stad komen. Seibald: ,,Een win-winsituatie.” Verder vraagt SKO zich af hoe de regering omgaat met de schulden die PAC heeft aan de regering. Want, zo was tien jaar geleden het beleid, de parkeergelden zouden de regering toekomen en geherinvesteerd worden in de stad. ,,Dat geld hebben we nooit teruggezien en er is ook geen cent in de binnenstad gestoken”, aldus SKO. De regering kan het geld in deze coronacrisis goed gebruiken, zo wordt aangevoerd. De minister weigert in te gaan op de vraag of dit de reden is dat de organisatie weer aan het werk gesteld is, namelijk om te komen tot de ondertekening van de beheersovereenkomst en om alsnog de schulden te laten aflossen.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).