PS-Statenlid Jaime Córdoba overtuigd van ‘FEMA-concentratiekamp’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Statenlid Jaime Córdoba van oppositiepartij Pueblo Soberano (PS), de partij van wijlen Helmin Wiels, gelooft er heilig in: Defensie is bij Wacawa te Bándabou bezig een derde basis op Curaçao in te richten. Anders dan de militaire bases bij Parera en Suffisant wordt dit een ‘concentratiekamp’, zegt hij.
defensiekampHet bericht wordt desgevraagd direct ontkend door de woordvoerder van Defensie op Curaçao. Op Wacawa vond er de afgelopen weken een grote landmachtoefening plaats. Daar is in alle openheid over gecommuniceerd, aldus de voorlichter.
Córdoba, van de tot een eenmansfractie geslonken politieke partij, zegt het echter allemaal met droge ogen en vol overtuiging in gesprek met TV Direct: ,,Ik heb het gehoord en gezien op de app.” En als de interviewster aangeeft dat dit wel ‘heel erg serieus is’ en of Córdoba kan aangeven of dit ‘betrouwbare informatie’ is: ,,Daarvoor zijn natuurlijk foto’s nodig. Maar ik heb informatie dat ze bezig zijn met het kamp.” Terwijl de PS-parlementariër dit verklaart, zijn er op het tv-scherm archiefbeelden te zien van militairen die op luchthaven Hato uit de McDonnell Douglas KDC-10, het grootste transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht, stappen. En óók angstaanjagende zwartwitbeelden van Europese concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog.
Córdoba wil ‘opheldering’ van de regering, die hij overigens verwijt van alles zomaar te ondertekenen. Zo beweert hij dat premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en minister Steven Martina (MAN) onlangs beiden in Nederland zijn geweest in verband met de rijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO) - in werkelijkheid was alleen de minister-president afgereisd - en dat daar een en ander is bekokstoofd, zonder dat voor Curaçao duidelijk is waarmee eigenlijk is ingestemd.
Nederland is al een tijd bezig, zo weet de volksvertegenwoordiger van Soberano. Hij roept de Curaçaose bevolking op ‘alert’ te zijn. ,,Het is niet normaal”, vervolgt hij zijn betoog, verwijzend naar filmpjes op YouTube. ,,Het eerste wat je te zien krijgt, zijn doodskisten.” In dit soort kampen - en Córdoba noemt in dit verband bij herhaling ‘FEMA’ en spelt zelfs de afkorting ook nog eens - worden volgens hem personen mishandeld en sommigen komen er ook nooit meer uit. ,,Het is onacceptabel”, verklaart hij voor de lokale tv-zender. ,,Misschien ben ik straks wel de eerste die geïnterneerd wordt.”
Op vragen van deze krant zegt de Defensiewoordvoerder: ,,Berichten over een ‘derde basis op Curaçao’ zijn onjuist. Er komt geen Defensiebasis op oefenterrein Wacawa. Defensie is ook geen eigenaar van dit terrein; wij huren het slechts en hebben hiervoor een overeenkomst met de eigenaar.”
Op Wacawa, alsmede andere locaties op het eiland, was afgelopen weken een grote landmachtoefening gaande, geheten ‘Caribbean Beaver’. Zo vertelt de voorlichter. De eenheid van de Koninklijke Landmacht die hier trainde - afgelopen zaterdag eindigde de oefening - is het 101 Geniebataljon, dat bestaat uit een aantal gespecialiseerde constructie-eenheden, die bouwwerkzaamheden uitvoeren.
,,Over deze oefening hebben wij ook een persbericht uitgedaan, en dus gewoon transparant gecommuniceerd.” Dit persbericht werd op 12 oktober jongstleden verspreid.
De woordvoerder verder: ,,Het optuigen van een ‘kamp waar mensen in opgesloten kunnen worden’ is te bizar voor woorden. Er is helemaal niets van waar. Defensie betreurt het dat mensen deze desinformatie de wereld in helpen.”
Statenlid Córdoba kan altijd contact opnemen met Defensie als hij meer informatie wil ontvangen, voegt de voorlichter van Defensie er nog aan toe. ,,Hij is van harte welkom om op oefenterrein Wacawa bij ons te komen bekijken. Defensie zal de heer Córdoba hiervoor een uitnodiging sturen.”
Tot slot nog dit: een speurtocht van de redactie op internet leert dat ‘FEMA-kampen’ door Wikipedia direct in verband worden gebracht met de samenzweringstheorie die stelt dat de Amerikaanse Federal Emergency Management Agency (FEMA) van plan zou zijn om Amerikaanse burgers in concentratiekampen op te sluiten. Ook in Europa gaan deze complottheorieën rond.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).