Eilanden met feestdagen peperduur voor Caribische student in Nederland

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Reizigers, waaronder Caribische studenten in Nederland, die de kerst op Curaçao of een van de andere eilanden - bij en met hun familie - willen doorbrengen, moeten rekening houden met weer peperdure tickets.

F0tickets skyhighHet Caribische deel van het Koninkrijk valt dan wel niet onder het algemeen negatief reisadvies dat in Nederland voor en rond de kerstperiode is afgekondigd, maar reizigers moeten, afhankelijk van de vliegdata, al snel een bedrag van 3.000 gulden - of zelfs (veel) meer - hebben gespaard. In veel gevallen is dat voor studenten ruim een maand beursgeld.

Reizigers tussen Amsterdam (Schiphol) en Curaçao (Hato) zijn voor rechtstreekse verbindingen aangewezen op KLM en TUI fly. Een zoektocht op hun websites leert dat de vliegtarieven vooral in de kerstvakantie schrikbarend hoog zijn. Ruim het dubbele en soms zelfs het drievoudige van wat een ticket ‘normaal’ kost.

Dat was al het geval vóór de uitzondering die het Nederlandse kabinet-Rutte voor de Antillen maakte, en met de run op tickets die na de bekendmaking vorige week dinsdag ontstond is dat alleen nog maar meer geworden. ,,De ticketprijzen springen bij het online boeken soms voor je ogen omhoog”, zegt een bijna moedeloze ouder tegen het Antilliaans Dagblad. Een ander toont ‘het bewijs’ dat 3.819 gulden moet worden afgerekend voor een stoel in de goedkoopste klasse.

Betaalt een KLM-passagier op dit moment zo’n 1.200 gulden voor een vliegreis heen en terug, in de periode tussen grofweg half december en de eerste week van januari moet de passagier voor exact dezelfde oversteek al snel minimaal 2,5 keer zo veel neertellen.

Studenten in Nederland hebben hun laatste colleges en/of tentamens op vrijdag 18 december en moeten dan maandag 3 januari weer aan de bak. Vliegt iemand op zaterdag 19 december naar Hato en op zaterdag 2 januari weer terug, moet hij bij KLM een bedrag van 4.182 gulden betalen. Dat is wanneer hij zónder koffer reist. Mét koffer - wel zo handig als iemand veertien dagen op reis gaat en ook wat (kerst)cadeautjes voor de familie bij zich heeft - is hij 4.351 gulden kwijt.

Het alternatief voor KLM is niet voordeliger. Integendeel, concurrent TUI fly vraagt voor een economy-ticket class op die data 2.324. Niet guldens, maar euro’s. In Antilliaanse guldens komt dit (met een rekenkoers van 2,1 gulden voor een euro) uit op 4.880 gulden voor een retour Schiphol-Hato-Schiphol.

Er zijn ook goedkopere TUI-tickets, maar de ‘laagste prijs’ in die periode is toch nog altijd 1.479 euro (3.105 gulden). Geen deluxe of comfort, maar gewoon de voordeligste stoel in het toestel, om met de kerst uit de Europese kou naar de Caribische warmte te gaan.

Een week eerder - met het risico colleges of (her)tentamens te missen - kan het wel iets voordeliger: een KLM-retourticket van bijvoorbeeld maandag 14 december tot donderdag 7 januari kost 2.005 gulden. Mét koffer. Maar opgelet, wel op de terugweg een stukje met Copa Airlines en via Panama (vluchtduur 18,5 uur in plaats van circa 9 uur).

TUI fly vraagt voor een passage op deze dagen 1.174 euro (oftewel 2.465 gulden), terwijl een dag eerder heen en een dag later terug de ‘laagste prijs’ van 989 euro (2.076 gulden) geldt. Maar nog zónder ruimbagage. Daarvoor moet, afhankelijk van het gewicht, nog 25 tot 40 euro - jammer dan voor de cadeautjes en de souvenirs - voor de heenreis en nog eens hetzelfde bedrag voor de terugreis worden neergeteld.

Daar staat tegenover dat TUI, anders dan KLM, een stukje meebetaalt aan de verplichte coronatest, de PCR-test, die al snel 125 tot 150 euro per persoon kost. De PCR-test van Amsterdam naar Curaçao wordt volledig vergoed door TUI in het geval van een pakketreis. In het geval van losse tickets wordt 40 euro betaald door TUI.

‘Hoogseizoen’ en kwestie ‘vraag en aanbod’

F01Tickets skyhihh,,De ticketprijzen voor de kerstperiode zijn in het algemeen hoger omdat dit het hoogseizoen is voor de airlines”, zegt Cees Ursem van KLM op Curaçao. ,,Als passagiers in een vroeg stadium hebben geboekt voor deze periode dan zijn de prijzen aanzienlijk lager”, vervolgt hij, verwijzend naar de vele aanbiedingen die er zijn geweest in de Nederlandse markt, onder andere met Corendon (voor een pakket inclusief reis en verblijf, red.).

,,We hebben dit jaar zelfs extra lang de beschikking gehad over lagere prijzen voor tijdens de kerstperiode, omdat passagiers door de Covid-crisis veel langer hebben gewacht met boeken dan normaal.”

Zijn concullega Rick van der Pluijm van TUI op Curaçao: ,,Wij zijn in de eerste plaats een vakantievlieger. Dat wil zeggen dat onze focus ligt op het verkopen van pakketreizen, dus inclusief hotel. In de periode waarnaar u refereert (de kersttijd, red.) is de vraag naar pakketreizen enorm hoog. Hierdoor is er minder ‘ruimte’ voor losse ticketverkoop.”

Vanzelfsprekend, zo vervolgt hij, begrijpt TUI dat er ook voldoende stoelen moeten zijn voor mensen die over en weer familie willen boeken in die periode. ,,De prijs is vooral afhankelijk van vraag en aanbod. Wanneer de vraag groot is en we meer stoelen kunnen verkopen, zullen we vluchten bijzetten.”

Ursem van KLM zegt verder: ,,Door de invoering van de ‘capping’ door de Curaçaose overheid, met een maximum van 20.000 passagiers per maand, hebben wij ons vluchtschema aangepast voor de maanden december en januari, waardoor er aanzienlijk minder capaciteit is dan voorgaande jaren.”

Verder: ,,Door het goede nieuws, dat de Nederlandse Cariben buiten het negatieve reisadvies vallen wat in Nederland is afgekondigd, is de vraag toegenomen naar vakanties op Curaçao. Als we in samenwerking met de overheid de ‘capping’ voor de maanden december en januari kunnen verhogen, dan bestaat de mogelijkheid dat we ook de capaciteit kunnen opvoeren, waardoor de druk op de prijzen zal verminderen.”

Als lid van Chata (Curaçao Hospitality And Tourism Association) dankt de KLM ook ‘de grote inzet van onze voorzitter Hans Slier’ om het in de discussie op te nemen voor de Chata-leden ‘om geen negatief reisadvies af te geven voor Curaçao’.

Dan nog even over de Caribische studenten. Daarvoor verwijst de lokaal gestationeerde KLM-manager naar ‘vorig jaar, toen ze speciale studententarieven hadden in verband met het 100-jarig bestaan van de KLM’ en waarbij 100 studenten een korting kregen van 25 procent. ,,Dat is niet het geval voor dit jaar”, aldus Ursem. Volgens hem zijn ‘veel studenten al teruggekeerd naar huis, omdat de meeste lessen online worden gegeven’.

Terug naar TUI. ,,Wij monitoren onze capaciteit en prijzen continue. Deze veranderen dus ook constant. Het beeld wat u gisteren zag kan vandaag achterhaald zijn”, aldus Van der Pluijm. ,,Wij zijn zeker van plan om, wanneer de mogelijkheid daar is, meer capaciteit in te zetten. Wij willen graag nog meer reizigers kunnen bedienen en het eiland ook de boost kunnen geven die we zo hard kunnen gebruiken. Vooral de pakketreizigers doen dat - zij bezetten een hotelkamer, huren een auto, gaan uit eten. Ook wij hopen deze gasten weer volop te brengen in december.”

Op de vraag of TUI fly geen speciale studententarieven hanteert - in het bijzonder voor Caribische studenten in Nederland die in deze voor hen extra lastige coronatijd graag even ‘thuis’ willen zijn - antwoordt de op Curaçao gestationeerde manager: ,,Nee, wij willen graag een zo aantrekkelijk mogelijke prijs aanbieden voor iedereen, dus we maken geen onderscheid.” Om dan nog even reclame te maken: ,,Wel hebben wij een speciale kerstaanbieding voor vertrek vanaf Curaçao voor iedereen die vanaf hier de kerstperiode in Nederland wil doorbrengen. Met vertrek op 20 december naar Nederland en 3 januari terug naar Curaçao voor 549 euro.”

Klopt het dat TUI fly regelmatig duurder is dan concurrent KLM en hoe verklaart TUI fly dat?, is ook een vraag van deze krant. ,,Integendeel, zou ik eigenlijk zeggen. Het kan dat dit in de door uw redactie geanalyseerde periode het geval is. De prijzen zijn een resultaat van vraag een aanbod. Zodra onze prijzen lager worden, volgt ook de KLM en wederzijds. Dat heet concurrentie.”

 

Foto 1: Roger Cannegieter
Foto 2: Dushi


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.