Na training voor commerciële banken Curaçao, Sint Maarten en Bonaire

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat binnenkort over op een nieuwe generatie voor elektronische betalingen. De ‘go-live’ van het zogeheten NACS3-systeem staat gepland voor 9 november aanstaande.


cbcs,,Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en hebben een steeds grotere invloed op ons leven”, legt de CBCS uit. ,,Neem bijvoorbeeld de manier waarop we onze dagelijkse betalingen doen, zoals de boodschappen, benzine, energierekening. Elektronisch betalen is een belangrijk deel van ons leven. En aan de basis van een gezonde monetaire economie ligt ons nationale betalingssysteem.”
Het National Automated Clearing and Settlement System (NACS2) betalingssysteem van de Centrale Bank CBCS, die het systeem ook beheert, regelt het betalingsverkeer tussen de lokale banken op Curaçao, Bonaire en Sint Maarten.
,,Momenteel wordt het NACS2-systeem geüpgraded naar de nieuwere NACS3-versie, waarmee wij voldoen aan de nieuwste generatie betalingstechnieken, in het bijzonder de ISO 20022 betalingsstandaard.”
Daarnaast zijn er in het nieuwe systeem belangrijke veranderingen aangebracht voor een optimaal functioneren van het systeem, legt de Centrale Bank uit. De ISO 20022 is de nieuwe betalingsstandaard voor lokale en internationale betalingsberichten. Hiermee is een standaardformaat en -model ontwikkeld voor het uitwisselen van betalingsdata wereldwijd.
De CBCS: ,,Deze betalingsstandaard stelt hogere kwaliteitseisen aan betalingen dan andere standaarden, waardoor je een hogere kwaliteit betalingsverkeer krijgt.”
In verband met de introductie van het nieuwe systeem, heeft de CBCS deze maand een virtuele NACS3 gebruikerstraining georganiseerd voor de commerciële banken op Curaçao, Sint Maarten en Bonaire. De deelnemers hebben kennisgemaakt met het nieuwe NACS3-systeem en zijn geïnformeerd over de grootste veranderingen ten opzichte van het huidige systeem. Ook werd de mogelijkheid geboden om te oefenen met gesimuleerde transacties.
De upgrade van het systeem is voornamelijk technisch en leidt tot verbetering van het betalingsverkeer conform internationale betalingsstandaarden. ,,Het zal voor het algemeen publiek geen directe gevolgen hebben”, legt de Centrale Bank uit. Op 9 november is het zover. Dan moet het NACS3-systeem live gaan.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).