Isenia overweegt verzoek aan Hof ter toetsing besluit OM

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het Openbaar Ministerie (OM) Aruba heeft onlangs het besluit genomen om het onderzoek dat voortvloeide uit de aangifte van Neysa Isenia tegen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en de toenmalige president ad interim Leila Matroos-Lasten te seponeren.

CBCS iseniaHet OM op Curaçao begon medio 2019 een feitenonderzoek naar de informatieverstrekking door de CBCS en dienst toenmalige interim-president-directeur Leila Matroos-Lasten, maar droeg het onderzoek van de Landsrecherche in juli 2019 over aan het OM op Aruba om ‘de integriteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het onderzoek’ te waarborgen. Het onderzoek was het gevolg van onder andere een aangifte op 23 mei 2019 van Isenia tegen CBCS en tegen Matroos-Lasten persoonlijk, die op 22 maart 2019 een intern en dus vertrouwelijk memo over Schoop-Isenia had uitgestuurd.

Ook Carlos Monk, van oppositiepartij Kòrsou di Nos Tur (KdNT), heeft op 14 mei vorig jaar aangifte gedaan tegen de CBCS, waarin de bank werd beticht van het overtreden van de screeningswetgeving en van de geheimhoudingsverplichting uit de Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen 1994. Volgens Monk was er vertrouwelijke informatie in strijd met de wet zijn gedeeld in het kader van de screening van een kandidaat-minister.

Nadat het OM op Aruba de zaak had overgenomen, was het lange tijd stil omtrent het onderzoek. Tot Isenia onlangs een korte brief van het OM ontving waarin haar werd medegedeeld dat de zaak tegen de CBCS en Matroos-Lasten werd geseponeerd. Van betrouwbare bronnen heeft deze krant vernomen dat Isenia zich beraad op een mogelijk verzoek aan het Hof ter toetsing van dit besluit van het OM. De toenmalige kandidaat-minister voor de post van Financiën schijnt niet te spreken te zijn over de vorm waarop het OM is omgegaan met de kwestie. Naast het feit dat het zo lang heeft geduurd, schijnt de communicatie van het OM bijzonder kort te zijn. Het OM zou een brief van slechts drie regels hebben gestuurd in reactie op een meer dan 20 pagina’s tellende aangifte van Isenia.

Ook de reden voor het sepot zou, zo begrijpt deze krant, als bijzonder zwak worden ervaren. Het OM zou het besluit om te seponeren baseren op ‘onvoldoende bewijs’. Maar dit zou ongeloofwaardig overkomen omdat de e-mail met de vertrouwelijke informatie over Isenia, die door Matroos-Lasten werd verstuurd, door velen is gezien en het daarmee dus niet aan bewijs ontbrak.

Het OM Aruba kon gisteren geen informatie geven. Woordvoerder Ann Angela liet weten nog geen instructies van bovenaf te hebben gekregen over wat ze met de pers mag delen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).