Izzy Gerstenbluth: Daling van aantal besmettingen in afgelopen dagen

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Hoewel er de afgelopen dagen een lichte daling was waar te nemen van het aantal actieve gevallen, is het volgens epidemioloog Izzy Gerstenbluth nog te vroeg om te juichen.

izzy,,Wat we de afgelopen dagen hebben gezien, is positief. Maar we moeten het in de gaten blijven houden. We weten niet of dit aanhoudt; voor hetzelfde geld is het een trend van toevalligheden en hebben we morgen en overmorgen weer te maken met stijgingen. Laten we hopen dat het zo blijft, maar we moeten nog niet juichen”, aldus Gerstenbluth tijdens een persbriefing gisterochtend.
Gisteren werden acht nieuwe bevestigde besmettingen van Covid-19 gemeld. Ook werden acht personen virusvrij verklaard. Het totaalaantal actieve gevallen is 292, met als een dag eerder. Wel is het aantal personen dat in het ziekenhuis is opgenomen, toegenomen. Er zijn nog eens drie personen opgenomen, waardoor het totaal dat nu in het ziekenhuis ligt, vier is. Eén daarvan ligt op de intensive care.
Volgens Gerstenbluth is het voor mensen die positief testen op het coronavirus soms moeilijk te begrijpen dat ze binnen moeten blijven, als ze nergens last van hebben en geen symptomen vertonen. ,,Meer dan 50 procent van de besmette personen heeft geen symptomen of deze zijn erg licht. Het gaat om de 10 tot 20 procent die wél ernstig ziek wordt. Als je niet binnenblijft, kan je deze personen aansteken. En als deze groep - de groep die wel ernstig ziek wordt - groter wordt, brengt dat ons zorgsysteem in gevaar. Blijf daarom thuis, ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. We moeten de groep beschermen die wel ernstig ziek kan worden.”

Er is volgens de epidemioloog met 292 actieve gevallen geen reden voor paniek. Wel benadrukt hij het belang van de maatregelen, waarvan de belangrijkste: afstand bewaren. ,,We moeten niet bang zijn, maar we moeten wel zien te voorkomen dat veel mensen tegelijkertijd ziek worden. Zolang we de cijfers kunnen beheersen, zijn we oké”, aldus Gerstenbluth tot slot.
Curaçao heeft sinds het begin van de epidemie 759 bevestigde besmettingen van het coronavirus gekend. Daarvan waren gisteren 292 gevallen actief en waren 466 personen hersteld. In totaal zijn er 23 personen in het ziekenhuis opgenomen, waar er momenteel nog vier liggen. In maart is één persoon aan de gevolgen van het virus overleden.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).