EM Group: Gijsbertha’s 100 miljoen is utopie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met verbazing heeft EM Group, dienstverlener aan online gaming-bedrijven op Curaçao, kennisgenomen van de uitlatingen van minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) omtrent zijn voornemen 100 miljoen gulden per jaar aan bijdrage van de online gaming-sector te gaan innen.

F01 Gijsberthas 100 mln EM Group,,Eerst dacht ik dat er sprake was van een misverstand, en als dat niet het geval is dan van een gigantische inschattingsfout”, zegt oprichter en directeur George Bergmann van EM Group naar aanleiding van berichtgeving hierover gisteren in het Antilliaans Dagblad.
Gijsbertha rekent voor dat hij van 1.000 op Curaçao gevestigde bedrijven een bijdrage van 90.000 gulden per jaar wil gaan vragen. ,,Het is een utopie dat dit op deze manier gaat lukken”, aldus Bergmann.
Om te beginnen zijn er volgens de directeur geen 1.000 online gaming-bedrijven op Curaçao gevestigd (sub-licentiehouders, red.). Maar als de minister zijn plannen doorzet om deze astronomische bijdrage te vragen, zullen de honderden die hier wél gevestigd zijn ‘snel elders een veilig heenkomen zoeken’.
Een bijdrage van 7.500 gulden per maand is ‘een bizar hoog bedrag’ waar, zegt Bergmann, ook nog eens ‘niets tegenover staat’. En zelfs al zou het zo ver komen dat de minister van Financiën deze bedragen wil gaan heffen, dan zal de bijdrage in de huidige setting onmogelijk te innen zijn.
,,Voor bedrijven in deze sector is er geen mogelijkheid om op Curaçao te bankieren en de overheid heeft geen infrastructuur om buitenlandse deviezen te ontvangen.” Opheffing van deze beperking en van het gebrek aan transparant toezicht en regelgeving zijn speerpunten van sectororganisatie Curaçao Internet Gaming Association (Ciga), waarvan Bergmann medebestuurder is.
,,Bij herhaling heeft Ciga haar expertise aangeboden, maar hierop is tot op heden nog geen beroep gedaan door de overheid. Eén ding is duidelijk: invoering van de heffing door minister Gijsbertha zal vrijwel zeker de sector de das om doen.”
Online gaming is volgens Bergmann een van de sterkst groeiende industrietakken ter wereld en Curaçao is ‘door toeval een pionier geweest in het bieden van regulering’. Direct en indirect biedt de sector op Curaçao werk aan ‘honderden mensen’ en levert een ‘substantiële bijdrage aan de landskas’.
De bestaande wetgeving en infrastructuur is echter toe aan vernieuwing, maar het vergt zeer specialistische kennis en ervaring om dit op een gebalanceerde manier te introduceren. ,,Die kennis is onvoldoende aanwezig bij de overheid, maar wel in de sector en wordt al gedurende langere tijd tevergeefs aangeboden aan de overheid.”
De regering is, vervolgt de directeur, op de hoogte van het enorme economische potentieel van de online gaming-sector op Curaçao. Ten minste vier ministers zijn persoonlijk geïnformeerd over de kansen die de sector biedt om alleen al in de komende vijf jaar 300 nieuwe goed betaalde banen te scheppen.
Minister Gijsbertha ‘doet er verstandig aan’ als hij de sector raadpleegt om in publiek-private samenwerking een masterplan op te stellen, waarbij mogelijkerwijs in de toekomst op een ‘jaarlijkse bijdrage van tientallen miljoenen gehoopt mag worden’.
,,Zonder die samenwerking en met de invoer van het soort heffingen dat nu is aangekondigd, zal de sector geen toekomst hebben en zullen er honderden goede banen verloren gaan.” In de loop van volgende week zal Ciga met een officiële reactie komen en een oproep doen aan de bewindsman om zo snel mogelijk met de sector in gesprek te gaan.

Zie ook:

'100 Miljoen uit online gaming'


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.