Na unieke operatie overheerst de teleurstelling

Van onze redactie
Den Haag - De Gevolmachtigde ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten - Anthony Begina, Eddy Paris (plaatsvervangend) en René Volenius - hebben samen met staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties Raymond Knops de eerste exemplaren van het boek ‘Koninkrijk op eieren’ over tien jaar 10-10-‘10 in ontvangst genomen.
Het op 10 oktober 2010 tegelijkertijd opheffen van het land Nederlandse Antillen, het stichten van de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken tot bijzondere gemeenten van Nederland, was ‘een unieke operatie’, aldus de initiatiefnemers van het boek. boek
,,Maar heeft deze ook opgeleverd waarvoor het bedoeld was? Is het Koninkrijk der Nederlanden inderdaad beter gaan functioneren? Zijn de burgers - met name die in de Caribische delen - er op vooruitgegaan? En hebben de nieuwe verhoudingen een positief effect gehad op de sfeer tussen de bestuurders?”
Vijftig bewindslieden - onder wie zittende en voormalig ministers-presidenten - volksvertegenwoordigers en professionele volgers van het Koninkrijk van beide zijden van de oceaan geven ter gelegenheid van tien jaar 10-10-‘10 antwoord op deze vragen. Ze doen dat op uitnodiging van emeritus-hoogleraar Joop van den Berg en oud-parlementair verslaggever René Zwart, die de bijdragen bundelden onder de titel ‘Koninkrijk op eieren’. Het voorwoord is van de voorzitter van het Comité Koninkrijksrelaties Pieter van Vollenhoven.
Directbetrokkenen vertellen hoe zij het proces persoonlijk hebben beleefd, waarom zij - al dan niet teleurgesteld in het resultaat - onverminderd geloven in de koninkrijksbanden of het juist tijd vinden het Koninkrijk opnieuw op de schop te nemen.
,,Als zich na lezing van alle bijdragen één conclusie opdringt, is het wel dat de bevolkingen van Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba een beter Koninkrijk verdienen”, aldus de samenstellers. ‘Koninkrijk op eieren’ is, meer dan een terugblik op tien jaar 10-10-‘10, volgens hen vooral een les waaruit degenen die invloed hebben op de huidige en toekomstige koninkrijksrelaties lering kunnen trekken.

De recensie lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).