Initiatiefnemers roepen op tot samenwerking

Van onze redactie
Willemstad - De GreenTown Development Company is, naar eigen zeggen, ‘gereed om te starten’ met de realisatie van GreenTown op het Isla-terrein in plaats van de raffinaderij.


,,Hiermee worden 2.000 banen en 40 miljoen gulden per jaar aan overheidsinkomen gegenereerd”, zeggen degenen die nog steeds in het idee geloven. ,,Samenwerking met de overheid, de vakbonden, Refineria di Kòrsou (RdK) en ondernemers op Curaçao is hiervoor cruciaal.” GreenTown roept daarom alle partijen op om hun schouders onder het project te zetten en samen te gaan werken.
,,Indien we Curaçao door de huidige crisis willen leiden, dan zullen we nu in actie moeten komen en moeten gaan samenwerken”, aldus Sven Rusticus, medeoprichter van GreenTown.Greentown new
,,We hebben een uniek project, een unieke ligging en een unieke kans, waarmee duizenden banen en miljoenen guldens aan inkomsten worden gegenereerd die direct ten gunste van de begroting van Curaçao komen. Hiermee wordt Curaçao minder afhankelijk en kunnen ambtenarensalarissen worden betaald.”
Curaçao ligt, het wordt nog maar eens benadrukt, buiten het orkaangebied en is gezegend met één van de mooiste en beschermde natuurlijke havens ter wereld. Deze combinatie biedt een enorme economische potentie. Met GreenTown wordt deze potentie benut.
GreenTown zal de nieuwe duurzame economisch motor van Curaçao zijn, waarbij banen worden gegenereerd in vijf economische sectoren, waarvan de beginletters ‘S, M, A, R, en T’ zijn:
Sustainability - duurzame innovaties, zoals duurzame visserij, innovatieve landbouw, duurzame energie, biobrandstoffen en algenkweek;
Maritime - maritieme activiteiten, zoals jachthavens voor megajachten en nieuwe scheepswerven voor onderhoud van schepen;
Art, Culture & Sports - kunst, cultuur en sport zoals evenementen, georganiseerd in een entertainment center en uiteraard een baseballveld voor Curaçaos talent;
Real estate - vastgoedontwikkeling, zowel aan het water als landinwaarts met een duidelijk Curaçaos karakter, duurzaam en robuust gebouwd;
Tank Terminal - moderniseren van Bullenbaai tot moderne olietankterminal, inclusief LNG-verwerking en LNG-hub (Liquefied Natural Gas).
,,Op dag één van GreenTown zijn direct 300 mensen nodig en na twee jaar zijn er 600 banen”, stellen de initiatiefnemers. Daarmee is GreenTown een deel van de oplossing voor de werkloosheid op het eiland. Daarnaast zal de positie van Curaçao in het Koninkrijk worden verbeterd.
,,GreenTown biedt een perspectief voor een duurzame toekomst die de samenwerking binnen het Koninkrijk stimuleert”, aldus Marc Arnold, voormalig hoofd Koninkrijksrelaties op Sint Maarten en medeoprichter van de GreenTown Development Company. ,,GreenTown creëert grote kansen en iedereen is uitgenodigd om mee te denken en mee te doen.”
GreenTown streeft naar verbinding en samenwerking met alle betrokkenen, nu Curaçao getroffen wordt door de coronacrisis. ,,We gaan met GreenTown onze economie diversifiëren en zullen daarmee beter bestand zijn tegen toekomstige economische tegenslagen”, vertelt Ronald van Sluisveld, metaal- en scheepsbouwondernemer in Nederland en op Curaçao en ook medeoprichter van de GreenTown Development Company.
GreenTown gaat de terreinen van de Isla-raffinaderij en het asfaltmeer transformeren en de olie-industrie op Curaçao versterken door de olietankterminal op Bullenbaai te moderniseren en geschikt te maken voor de opslag en verwerking van LNG.
Voor deze modernisering heeft GreenTown naar eigen zeggen ‘een ervaren partner’. ,,In tegenstelling tot wat vele mensen denken, zal binnen GreenTown de olie-industrie dus niet verdwijnen, maar juist gemoderniseerd worden. Daarmee biedt GreenTown baanperspectief aan vele mensen op Curaçao, onder wie medewerkers van de raffinaderij die onlangs hun baan hebben verloren of dreigen te verliezen.”
Ook biedt GreenTown perspectief aan jonge Curaçaoënaars die in het buitenland een opleiding hebben gevolgd, daar nu nog verblijven, maar graag terug willen naar Curaçao om een bijdrage te leveren aan hun geboorteland. ,,Voor deze jongeren zijn momenteel geen geschikte banen op Curaçao. Binnen GreenTown worden deze banen gecreëerd waarmee we hen terughalen.”
GreenTown herhaalt dat het initiatief wordt gesteund door de Europese Investeringsbank (EIB), en verwijst daarvoor naar een brief van 1 augustus 2013 (wat meteen aangeeft hoe lang al gedacht en gewerkt wordt aan dit plan), en kent investeerders in de Verenigde Staten en Europa.
GreenTown heeft daarnaast een uitgebreid netwerk van partners, ondernemers en ontwikkelaars die gaan investeren in Curaçao en daarmee een bijdrage gaan leveren aan de groei van de economie en de werkgelegenheid op Curaçao. ,,Een van de investeerders is Edgewater Resources, gespecialiseerd in de ontwikkeling van jachthavens voor megajachten. Megajachten besteden gemiddeld per jaar twee miljoen dollar in hun thuishaven en bieden werk aan meer dan 40 personen.”
Twintig megajachten op Curaçao betekenen daarmee al snel 800 banen. Het Schottegat - de beschutte binnenbaai - is zeer geschikt voor megajachten. Daarom is er veel interesse van buitenlandse investeerders. Gewezen wordt op een Letter of Interest van Edgewater Resources van 28 mei 2020.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).