Van een onzer verslaggevers

Willemstad - In maart 2009, vlak nadat Hushang Ansary’s vertrouweling Abdallah Andraous aan taxateur Valkenburg had gevraagd het land van Mullet Bay op Sint Maarten opnieuw aanzienlijk hoger te waarderen - namelijk het liefst tegen 1.000 dollar per vierkante meter, aldus een memorandum van accountant KPMG - brengt Ansary cum suis via Parman International bv (PIBV) wederom aandelen SunResorts in tegen uitgifte van aandelen Ennia Caribe Holding (ECH).

ansary,,Op papier hebben deze aandelen, mede dankzij de weer fors verhoogde waardering van Valkenburg, een waarde van 150 miljoen gulden. In oktober 2010 heeft Ansary c.s. nog eens voor 348,89 miljoen gulden aan aandelen SunResorts ingebracht. Ennia beschikte na deze laatste inbreng over 93,3 procent van de aandelen SunResorts”, aldus het verzoekschrift in verband met de aansprakelijkheidsprocedure van de Ennia-entiteiten tegen Ansary en een reeks oud-bestuurders. Volgende week is in deze zaak de conclusie van antwoord.

Door bovengenoemde aanvullende inbreng van aandelen SunResorts nam het belang van Ennia als geheel in Mullet Bay wederom fors toe en daarmee nam het belang van ‘een juiste waardering van Mullet Bay’ eveneens toe. ,,Mullet Bay vertegenwoordigde op dat moment 55 procent van de waarde van de totale bezittingen van de verzekeraars.” Het gaat dan om Schade, Zorg en Leven, die samen met Ennia Caribe Holding en EC Investments eind vorig jaar al de procedure tegen hun eigenaar en ex-bestuurders Ansary, zijn dochter Nina Ansary, PIBV, Andraous, Ralph Palm en Gijsbert van Doorn zijn gestart.

Al die tijd had nagenoeg geen enkele ontwikkeling van het land plaatsgevonden. Mullet Bay lag er nog zo bij als na de orkanen uit 1995, dus vrijwel volkomen verwoest.

De eisers: ,,Belangrijk om hierbij te vermelden is dat mede door de deplorabele staat van het land, en gelet op het feit dat er geen enkele (project)ontwikkeling had plaatsgevonden sinds 1995, er (nagenoeg) geen rendement werd behaald op deze bezitting. Dit terwijl een verzekeraar geacht wordt om een bepaald rendement op haar investeringen te behalen met het geld dat de polishouders haar hebben toevertrouwd.”

In 2011 heeft Toon Valkenburg - van Independent Expertise Bureau nv - wéér een taxatie uitgevoerd. Ditmaal kwam hij tot een taxatie van ruim 400 miljoen dollar (ofwel 595 dollar per m2). Niet dus de 1.000 dollar per m2 die Adraous hem had gevraagd/opgedragen, maar wel opnieuw een stuk hoger.

Voor een taxatie in 2014 kwam Valkenburg tot een waarde van ruim 417 miljoen dollar (dat komt neer op 620 dollar per m2). ,,Op papier bleef de waarde van Mullet Bay dus nog behoorlijk verder stijgen”, aldus de gerechtelijke documenten.

,,Taxaties door wél gekwalificeerde en gerenommeerde taxatiebureaus wijzen uit dat de werkelijke waarde van Mullet Bay een fractie was van de eerdere taxaties.” Dat is van belang omdat Mullet Bay op papier ‘de grootste asset werd van Ennia’, waar duizenden polishouders hun vertrouwen in hadden/hebben gesteld en hun geld hadden ondergebracht.

(Eerste) aanwijzing CBCS aan Ansary's Ennia

Meer informatie hierover in een uitgebreid artikel op de middenpagina van de krant vandaag. 

Wilt u meer lezen? Neem dan een online abonnement op de krant


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).