'Er ligt een goed voorstel'

Van onze redactie

Den Haag - ,,Wij onderhandelen niet over ons voorstel”, zegt nu ook premier Mark Rutte (VVD) stellig.

F00ARURMR,,Dit is een onverplicht voorstel. Men moet kijken wat men ermee doet. Nederland doet dit aanbod. We hoeven dat niet te doen, maar doen het natuurlijk wel. Ik snap dat het politiek ingewikkeld is op de eilanden, maar het is wel van belang natuurlijk om er een keer een ei over te leggen.”

Aldus Rutte, die tevens voorzitter is van de Rijksministerraad (RMR), in een verslag van Caribisch Netwerk. Sinds juli liggen de voorwaarden op tafel, maar zolang Curaçao, Aruba en Sint Maarten er niet mee instemmen of eraan voldoen, komt er geen geld. De eilanden vrezen dat hun autonomie en democratie worden uitgehold als ze instemmen met de Nederlandse voorwaarden.

In Den Haag wordt laconiek gereageerd op de ophef die op Aruba is ontstaan nadat duidelijk werd dat het eiland vijf maanden moet zien toe te komen met het geld dat bedoeld was voor drie maanden liquiditeitssteun.
Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties legde gisteren desgevraagd aan verslaggever John Samson uit hoe het zit met die verandering: ,,Als je twee maanden niets doet, dan moet je niet vreemd opkijken als de voorwaarden veranderen. Alles schuift naar achteren door die twee maanden uitstel. Begin juli zei premier Wever-Croes dat we er in een week, hooguit twee, wel uit zouden zijn, maar nu zijn we twee maanden verder en ligt er nog geen akkoord.”

De toon van Aruba bleef de afgelopen maanden vriendelijk en diplomatiek naar Nederland toe. Aruba beschuldigt Knops er nu van de voorwaarden voor een derde tranche aan noodlening voor de tweede keer ‘op het laatste moment’ te hebben veranderd. Daardoor komt het eiland opnieuw in betalingsproblemen en zegt de regering extra geld te moeten lenen.

De Arubaanse Gevolmachtigde minister Guillfred Besaril in Den Haag: ,,We zijn het braafste jongetje van de klas en worden gestraft.” De boosheid straalt van hem af. ,,Ik ben blij dat ik niet aan de onderhandelingstafel zit. Ik ben diep teleurgesteld.” Hij zei niet boos te zijn op de betrokken ministers. ,,We weten allemaal dat de beslissingen niet door politici worden genomen, maar door topambtenaren. Als ik boos ben, is het op hen.”

Aruba probeert op de kapitaalmarkt een partij te vinden die het eiland geld wil lenen. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) meldde donderdagavond in een televisietoespraak dat zij een instantie heeft gevonden die ‘interesse’ zou hebben. Details ontbreken, zoals over de omvang en de voorwaarden waaronder de rente.
Staatssecretaris Knops geeft aan dat Aruba daarmee eerst groen licht nodig heeft van de Rijksministerraad. ,,Dat zal mogelijk ook consequenties hebben voor het voorwaardenpakket dat we al hadden liggen in juli. Als er extern geleend wordt, verandert het risicoprofiel tenslotte.”

De Nederlandse regering denkt dat het ‘nog weken’ gaat duren voordat de coronaleningen er uiteindelijk gaan komen. Of premier Rutte zelf hoop heeft dat Den Haag en de eilanden alsnog eruit zullen komen? vraagt Caribisch Netwerk. ,,Ik laat me niet uit in dat soort termen. We moeten gewoon besturen. Er ligt een goed voorstel.”

 

Foto: Suzanne Koelega


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).