Mogelijk andere steun dan loonsteun

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) overweegt na evaluatie van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) na te gaan op welke andere terreinen bedrijven gesteund kunnen worden.

nowEen van de redenen waarom bedrijven zich namelijk niet meer aanmeldden, is omdat zij aangegeven hebben dat de operationele kosten soms zo hoog blijven dat een loonsubsidie niet veel uitmaakt.

Een andere reden voor de afname van aanmeldingen is dat het voor veel bedrijven een bottleneck is geweest om werknemers verplicht te laten tekenen voor een loonsverlaging van 20 procent. Tot slot werd het omzetverliespercentage verhoogd waardoor bedrijven ondanks forse omzetverlagingen niet meer in aanmerking kwamen voor de steun.
Daarnaast zijn er door MEO-medewerkers tijdens de vergadering van de Staten gisteren ook positieve ontwikkelingen genoemd die gemaakt hebben dat bedrijven de NOW-steun niet meer nodig hadden. De stop van de lockdown bijvoorbeeld en de ‘staycation’ in vakantietijd hebben bijgedragen aan meer inkomsten. Ook blijkt soms dat het omzetverlies, dat vergeleken moet worden met het jaar daarvoor, minder groot is dan verwacht omdat het bijvoorbeeld in 2019 om een laagseizoen ging waarin ook niet veel verdiend was.

Uit de gepresenteerde cijfers gisteren is gebleken dat in de maanden april, mei, juni en juli voor een bedrag van respectievelijk 33,2 miljoen, 15,6 miljoen, 11,8 miljoen en 7,5 miljoen gulden uitbetaald is in het kader van de NOW-regeling. In totaal gaat het om 68,1 miljoen gulden. In april werd de aanvraag van 92 procent van de bedrijven goedgekeurd (1.327) met een totaalaantal werknemers van 18.843. In mei en juni werden de eisen aangescherpt en moesten de bedrijven kunnen aantonen 40 procent omzetverlies te hebben geleden in vergelijking met het jaar ervoor (in april was dit 25 procent). In mei werd de aanvraag van 752 bedrijven goedgekeurd (82 procent) met 10.793 werknemers. In juni waren het 514 goedgekeurde bedrijfsaanvragen (84 procent) met 8.119 werknemers. Juli telde 388 goedgekeurde aanvragen (87 procent), goed voor 6.737 werknemers. Voor augustus worden op dit moment 371 bedrijven gecontroleerd om na te gaan of ze in aanmerking komen voor de NOW-regeling.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).