Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Onderzoekers van de Colorado State University (CSU) in de Verenigde Staten hebben de voorspelling voor het orkaanseizoen aangescherpt. De universiteit spreekt - met naar verwachting 24 stormen, waarvan vijf zware orkanen - van een ‘extreem actief seizoen’.

orkaanseizoenEerder voorspelde de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) dertien tot negentien tropische stormen, waarvan er zich zes tot tien zouden ontwikkelen tot een orkaan. De CSU-onderzoekers verwachten twintig tot vierentwintig stormen. Daarvan zullen er twaalf aansterken tot een orkaan, en van die twaalf drie tot zelfs vijf tot een zware orkaan in de categorie drie tot vijf.

Volgens www.loopnewscaribbean.com houdt het team rekening met een meer dan normale kans dat de zware orkanen aan land komen langs de kust van de Verenigde Staten en in het Caribisch gebied. Meteoroloog Philip Klotzbach van CSU zou in een Twitterbericht hebben uitgelegd dat de buitengewoon hoge temperatuur van het zeewateroppervlak in het tropische deel van de Atlantische oceaan een van de oorzaken is van een bovengemiddeld aantal stormen.

Die invloed van het warme oceaanwater op een toename van het aantal tropische depressies, stormen en orkanen werd eerder al aangegeven door de meteorologische dienst van Curaçao. De temperatuur van het zeewater is in 2020 wereldwijd een graad tot 1,5 graden Celsius hoger dan gebruikelijk. Dat heeft grote invloed op een klein eiland als Curaçao.

De meteo heeft er gisteren op Facebook op gewezen dat er dit seizoen inmiddels negen stormen en twee orkanen zijn ontstaan. ,,De laatste vooruitzichten van de Colorado State University zijn inclusief deze systemen. Dat betekent dat, als de voorspellingen uitkomen, nog vijftien stormen tot ontwikkeling komen en dat er daarvan tien zullen uitgroeien tot een orkaan.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).