Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De grens tussen Curaçao en Aruba is vanaf vandaag gesloten. De Curaçaose overheid heeft besloten geen personenverkeer meer toe te staan tussen de eilanden vanwege de explosieve toename van het aantal besmettingen op Aruba.

grens arubaDat heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren uitgelegd tijdens een persconferentie in verband met de ontwikkelingen rond de coronaziekte Covid-19.

Het sluiten van de grens volgt op een verscherpt reisadvies dat dinsdag werd afgegeven, nadat in twee dagen tien nieuwe lokale coronabesmettingen waren vastgesteld op Aruba. Gisteren kwamen er nog eens 39 nieuwe gevallen bij. Volgens Gerstenbluth waren er tot gisteren twee mensen op Curaçao bekend die de afgelopen dagen in een van de uitgaansgelegenheden op Aruba zijn geweest waar het virus zich heeft verspreid. Beide personen zijn getest. De Curaçaose epidemioloog zegt dat de gebeurtenissen op Aruba laten zien hoe het coronavirus zich in een razend tempo kan verspreiden in afgesloten ruimtes waar veel mensen dicht op elkaar staan, zoals in een nightclub.

Op Curaçao zijn nog altijd geen lokale besmettingen. Mensen die positief getest zijn op het coronavirus hebben de infectie in het buitenland opgelopen. De autoriteiten zijn extra alert om een uitbraak op het eiland te voorkomen. Dat er meer gevallen bij zouden komen na het openen van de grenzen was te verwachten. Zo lang dat gebeurt met kleine aantallen nieuwe besmettingen is het te controleren, maar het moet wel in de hand te houden zijn. Een ‘super spread event’ zoals nu op Aruba, is de grootste angst wereldwijd. Twee criteria zijn kritiek: de mate van lokale verspreiding en het aantal Covid-patiënten dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Gerstenbluth waarschuwt dat in het ergste geval, dus bij een uitbraak zoals nu op Aruba, de overheid maatregelen zal moeten nemen, bijvoorbeeld door nachtclubs te sluiten.

Gisteren liep het aantal lokale besmettingen op Aruba op van 40 in de ochtend tot 52 aan het begin van de middag. Daarnaast waren er nog vier besmettingen uit het buitenland, dus een totaal van 56 actieve gevallen. In totaal zijn er op Aruba 171 mensen positief getest op het coronavirus en daarvan zijn er 112 genezen. Drie Covid-patiënten zijn overleden. De Curaçaose overheid vraagt mensen die tussen 27 juli en 3 augustus op Aruba zijn geweest contact op te nemen via de noodlijn 9345 en zeker diegenen die daar de uitgaansgelegenheden Gusto Night Club, Lola/Craft Bar and Restaurant and Night Club en Muscle and Lungs Gym hebben bezocht.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.