Plet (MAN): Zwarte bladzijde democratie

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De geloofsbrieven van PAR-lid Shaheen Elhage zijn gisteren niet bevestigd in de Staten. Bij gebrek aan quorum kon de openbare vergadering niet doorgaan. Het parlement telt daardoor nog 20 in plaats van 21 leden.

pauletta1,,Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de democratie van Curaçao”, zei een zichtbaar teleurgestelde Yaël Plet (MAN) nadat Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta (PAR) de digitale bijeenkomst moest afhameren, omdat de tien oppositieleden niet kwamen opdagen. Pauletta heeft voor maandagochtend 9.00 uur weer een openbare vergadering uitgeschreven en hoopt dat er dan wel leden van de oppositie aanwezig zullen zijn.

Zij heeft er bewust voor gekozen het parlement niet nog dezelfde dag voor een tweede keer bij elkaar te roepen. ,,De leden hebben nu de kans door te laten dringen wat er gebeurd is en te beseffen wat de consequenties zijn van het niet openen van de vergadering”, zegt Pauletta tegen het Antilliaans Dagblad. De Statenvoorzitter hoopt dus eigenlijk dat ten minste één parlementslid van de oppositie tot bezinning komt en zich maandag meldt. Want het gaat om meer dan de ‘administratieve afhandeling en goedkeuring van de geloofsbrieven’. ,,Dit gaat over het functioneren van het parlement”, zegt Pauletta. ,,Dit betekent dat er geen volksvertegenwoordiging is.” 

De openbare vergadering had gisteren om 11.00 uur moeten beginnen met als eerste agendapunt ‘ingekomen stukken’. Dan zouden de geloofsbrieven van Elhage door een commissie van drie Statenleden worden gecontroleerd en bevestigd, als laatste stap voor de beëdiging door de gouverneur van het nieuwe PAR-Statenlid. Elhage zal de vrijgekomen plek na het overlijden van partijgenoot en voormalig Statenvoorzitter William Millerson opvullen. Dan is het parlement weer compleet met 21 parlementariërs en heeft de coalitie de steun van een meerderheid van 11 leden.

Maar zo ver is het dus niet gekomen. De openbare vergadering kan niet eens worden geopend, omdat alleen de elf coalitieleden van MAN en PAR aanwezig zijn. Pauletta zegt van geen enkele parlementariër een afzegging te hebben ontvangen. Maar deze week werd al duidelijk dat in ieder geval de MFK-fractie een benoeming van Elhage zou dwarsbomen met maar een doel voor ogen: het kabinet-Rhuggenaath moet opstappen. Ook de andere oppositiepartijen KdNT, PS en MP komen niet opdagen, net als Rennox Calmes, die afgelopen weekend brak met coalitiepartij PIN en nu als onafhankelijk Statenlid in het parlement zit.

Het tweede agendapunt op de vergadering betreft een debat met premier Eugene Rhuggenaath over de financiële gevolgen van de coronacrisis. MFK-fractieleider Gilmar Pisas heeft de Statenvoorzitter verzocht dit agendapunt te schrappen, maar zo werkt dat niet, zegt Pauletta. ,,Een oproep voor een vergadering betreft alle leden. Een agendapunt kan worden aangepast als een Statenlid naar de vergadering komt en een voorstel van orde doet. Dan beslist het parlement of dat al dan niet gebeurt.” Pauletta zegt dat het verzoek van Pisas in een mail niet werd gesteund door andere parlementsleden.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.