Partijraad geeft mandaat om kabinet naar huis te sturen

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De MFK-fractie in de Staten heeft van de partijraad groen licht gekregen om het kabinet-Rhuggenaath naar huis te sturen.

newgroenlichtDat is woensdagavond besloten en in een resolutie vastgelegd. De partijraad vertegenwoordigt de leden van de politieke partij en steunt het standpunt van de vijf fractieleden onder leiding van Gilbert Pisas dat er kort gezegd op neerkomt dat de huidige regering niet langer aan kan blijven. De MFK-fractie krijgt het mandaat ‘er alles aan te doen dat mogelijk is’ om ervoor te zorgen dat er een Gobièrnu die Unidat Nashonal, een regering van nationale eenheid, komt of dat er vroegtijdige verkiezingen worden uitgeschreven. Dit ‘om de grote problemen waarmee het land Curaçao geconfronteerd wordt op te lossen’.

De partijraad constateert dat het parlement op dit moment uit 20 leden bestaat en dat het kabinet-Rhuggenaath niet langer kan steunen op de meerderheid in de Staten. Dat klopt. De oppositiepartijen MFK (5), Kòrsou di Nos Tur (KdNT, 2), Pueblo Soberano (PS, 1) en Movementu Progresivo (MP, 1) hebben samen 9 van de 21 zetels die het parlement officieel telt. Coalitiepartijen PAR en MAN zijn, na het overlijden van William Millerson (PAR), in plaats van met elf, met tien parlementsleden vertegenwoordigd in de Staten. Deze week heeft Statenlid Rennox Calmes met PIN gebroken en ook zijn steun aan de regering opgezegd. Hij gaat verder als onafhankelijk Statenlid. Dat brengt de oppositie op 10.

Maar PAR heeft Shaheen Elhage voorgedragen om nu de vrijgekomen plek in te vullen. Zijn geloofsbrieven moeten vandaag in de Statenvergadering worden behandeld en goedgekeurd, voordat hij door de gouverneur kan worden ingezworen als nieuw parlementslid. MFK heeft al aangegeven dit proces te boycotten en hoopt een blok te kunnen vormen met alle leden van de oppositie. Of iedereen meegaat met deze tactiek moet vandaag blijken. De MFK-fractie weet zich in ieder geval gesteund door de resolutie van 22 juli van de partijraad die net als de fractieleden vindt dat moet worden onderzocht of artikel 53 van het Statuut kan worden toegepast. Dat betekent dat het toezicht op de besteding van de liquide middelen wordt ondergebracht bij de Algemene Rekenkamer. Die samenwerking zou dan in een Rijkswet moeten worden geregeld, zo staat in de tekst van het betreffende artikel. Het stoort de grootste oppositiepartij dat niet direct gehoor is gegeven aan het verzoek van maandag 20 juli voor een spoedvergadering om duidelijkheid te krijgen over de politieke situatie. Meerderheid of niet, fractie en partijraad willen sowieso dat de regering-Rhuggenaath opstapt vanwege de manier waarop de problemen die de Curaçaose bevolking raken aan worden gepakt. De partijraad noemt in de resolutie als voorbeelden de onderhandelingen met Klesch over de overname van de raffinaderij en met Nederland in verband met de liquiditeitssteun, de toename van werkloosheid en armoede, de verkoop van UTS en de problemen rond Girobank.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).